Общинските съветници от БСП във Велико Търново: „Няма да подкрепим бюджет на фанфарите!“

0

 

 

Съветниците от левицата няма да подкрепят бюджета на община Велико Търново за тази година, които ще бъде гледан на редовно заседание на местния парламент утре. Според групата на БСП, АБВ и Д-21 това е бюджет на фанфарите, а реално увеличението му спрямо миналогодишните нива се дължи на увеличената държавна субсидия и преходния остатък, които вече няколко години не може да бъде усвоен.

Това заяви на нарочна пресконференция председателят на групата Стефан Антонов. Според социалистите има неоснователно занижение на местните приходи. Освен това неоснователно, но затова пък драстично са намалени средствата за пенсионерските клубове, докато парите за улично осветление например за 86 хил. лв. Средствата за културния календар също са редуцирани.

По думите на Антонов общината едвам свързва двата края по отношение на предвидените разходи с два основни прходоизточника, докато местните приходи са занижени без основание с близо 2 млн. лв. и от там произтичат дисбаланси в разходите за местни дейности.

Инвестиционната програма за 2021 г. стартира с над 3 300 лв. по-малко от записаните обекти за миналата година, а опорочените инвестиции стават регулярна практика – старата част на Велико Търново, тротоар на ул. „Лазурна“ и др., посочиха още от левицата.

„В условията на пандемия загърбихме политическите боричкания и се включиха активно в процеса по намиране и прилагане на мерки за справяне със социално-икономическите последствия. Направихме редица предложения, някой от които бяха приети, но сме обезпокоени от отношението към последното ни предложение – за освобождаване от такса битови отпадъци. Вместо становище от кмета в последния възможен момент се появи предложение от него, което дублира нашето“, каза още Антонов. И посочи, че това което кметът предлага на практика е неработещо и не е достъпно за засегнатите бизнеси.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *