Д-р Маринова и д-р Лъчезарова от МОБАЛ получиха плакети за първата реализирана донорска ситуация за т. г.

0

Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново получиха благодарствени плакети за първата реализирана донорска ситуация у нас през 2021 година. Плакетите им връчи д-р Георги Деянов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Четири донорски ситуации е имало в страната през миналата година. Около 700-800 човека чакат за трансплантация на бъбреци, около 150 очакват донорство на черен дроб и сърце, съобщи д-р Деянов.

Донорите са малко и причините за това са много. Не всички починали могат да даряват органите си, за това са необходими специални условия. Ковид пандемията също е повлияла на процесите. Важно е и обществото да научава все повече за донорството, затова се организират регионални кампании, посочи д-р Деянов.

През миналата година във великотърновската областна болница не е имало донорски ситуации, през 2019 г. те са пет, каза д-р Маринова, която е главен координатор по донорство за областта. Тя подчерта, че близките на починалите, които решават да дарят органите им, са много почтени и благородни хора и благодари на всички, които предприемат тази стъпка.

Преди срещата в МОБАЛ д-р Деянов и д-р Маринова се срещнаха с майката на момчето от Павликени, което загина при катастрофа през януари и с чиито органи бяха направени три успешни трансплантации в болница „Лозенец“.

Донорската ситуация беше реализирана от екип на областната болница във Велико Търново с координатор д-р Сибила Маринова.

И трите трансплантации бяха извършени на 21 януари. Реципиенти на бъбреците станаха мъж на 37 г. и мъж на 53 г. Успешна чернодробна трансплантация беше направена на 12-годишно момиче.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *