Пълна идиотия! Изхвърлиха цяло холно обзавеждане насред природата

Диван, фотьойл и табуретка – почти цяло холно обзавеждане, е изхвърлено насред гората край Петропавловския манастир. Снимката, публикувана в социалните мрежи от Кристина Иванова, предизвика десетки коментари на възмутени търновци. Според някои това далеч не е единствения случай на подобна идиотия. Стари мебели са забелязани също и по пътя за Варна на отбивката за Асенова махала, както и в околностите на града.

За да се прекрати тази грозна практика, Община Велико Търново миналата година постави на няколко места в старата столица специални контейнери за  стари мебели и други отпадъци от дърво – те са в кварталите „Бузлуджа”, „Картала“ и „Чолаковци“.  Събраните в тях отпадъци се използват за рециклиране.

Явно обаче някои предпочитат да минат повече километри, за да изсипят боклуците си насред гората, наместо да стигнат до въпросните контейнери. Те не се плашат и от глобата за това нарушение, която е до 2500 лева.

В контейнерите за битова смет е забранено оставянето на строителни, опасни, производствени, леснозапалими и взривоопасни отпадъци, автомобилни гуми, електронно и електрическо оборудване, стари мебели, напомнят от Общината.

Сигнали за констатирани замърсявания, както и за установени нарушители могат да бъдат подавани на телефони 062619502 и 062619522, в работни дни от 8,30 до 17,00 ч., а в останалото време – на телефон 112.

Притежателите на строителни отпадъци следва да ги транспортират до общинската площадка в с. Леденик, като за количества до 1 тон не се заплаща такса. Растителни отпадъци, отпадъци от домакинството, стари дрехи и други текстилни отпадъци могат да бъдат депонирани в Регионалната система за управление на отпадъците в с. Шереметя. За количества до 3 кубични метра приемането е безплатно. Обемът се декларира със служебна бележка, която всеки може да получи в отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново .

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!