160 г. от рождението на Фердинанд I. Князът преименувал Долната махала в Търново в Асенова

0

Фердинанд I е роден на 26 февруари 1861 г. във Виена. Княз на България – от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България – от 22 сепември 1908 г. до абдикирането му на 3 октомври 1918 г. Той управлява България в продължение на 31 години и се превръща в най-дълго управлявалият монарх в Третата българска държава.

Една не толкова известна  история, свързана с неговото управление е, че именно той преименувал Долната махала в Търново в Асенова. За това разказва в книгата си „Споменъ за Търново“ Катя Митова – Ганева.

Асеновата махала е един от трите най-големи културни и художествени центрове на Втората българска държава наред с Царевград Търнов и Трапезица. И понеже е в подножието им, е наречена първоначално Долната махала.

Най-ранните сведения за нея дава сърбинът Дометиан в житието на св. Сава от 1235 г. Вероятно кварталът е бил населяван още по времето на първите Асеновци, но укрепването му станало през ХIII в., когато във връзка с разрастването на столицата и нарасналия авторитет на Втората българска държава двата хълма се оказали тесни за населението на града. Постепенно кварталът се включил в общата крепостна система на Търновград и представлявал главната част на външния град. В него живеели предимно занаятчии и търговци, които обслужвали хората на двата хълма. Най-старите исторически забележителности в тази част са построената през 1185 г. църква “Св. Димитър” и през 1230 г. издигнатата от Иван Асен II църква “Св. Четиридесет мъченици”. Една след друга там изникнали “Св. Петка”, “Св. Иван Рилски”, манастирът “Св. Богородица Темнишка” и църквата “Св. Петър и Павел”. До днес са се запазили четири от тези ценни средновековни паметника ­ църквата “Св. Димитър Солунски”, “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Георги”, “Св. Петър и Павел”.

Будно и много патриотично настроено население обитавало Долната махала. Още в 1856 г. табашкият еснаф построил сграда за училище, в което учителствувал Петко Р. Славейков. Занаятчии и търговци изградили възрожденски къщи, модерни за времето работилници и дюкяни. В тази част на града близо до църквата “Петър и Павел” се намирала и Търновската митрополия. С парите на търновските владици през 1774 г. се построил Владишкият мост.

С развитието на Долната махала жителите й подели движение за промяна на името. Явно са се считали за достойни наследници на Асеневци, защото без всякакво колебание избират новото име да бъде Асенова (някъде се среща Асеневска, Асенева). Един от най-дейните двигатели на тази инициатива е търговецът Прокопий Ив. Шишков. Той заедно с монахът Никифор от манастира “Св. Троица” и още 9 местни жители създали активен Инициативен комитет за преименуване на Долната махала в Асеновска.

Инициативният комитет за преименуване на Долната махала в Асенова, 25 февруари 1890 г.

Получавайки пълната подкрепа на жителите от махалата, те се отнесли за съдействие към тогавашния търновски кмет Панайот Славков. В негово лице намерили истински съмишленик. Не можело да се очаква друго, защото Панайот Славков бил много ерудиран и прогресивен човек, близък приятел и съмишленик на Стефан Стамболов, народен представител и министър на правосъдието през годините 1892­-1893 г. Ползвайки неговия авторитет и пълна подкрепа, Инициативният комитет се събрал на 25 февруари 1890 г. в манастира “Св. Троица” (край местността Дервент) и официално обявил за преименувана Долната махала в Асеновска.

Този акт е бил дълбоко осмислен и подготвен. За това говори и фактът, че на самото събиране е бил поканен и придворният фотограф Онорий Марколеско, запечатал на фотографските си плаки не едно историческо събитие в нашия град. Направената “фотография” на членовете на Инициативния комитет била тиражирана в скоропечатницата на Н. Х. Панайотов. Почти всяка фамилия в новата Асенова махала с гордост притежавала тази историческа снимка, а в някои домове и до днес се пази като скъпа реликва.

Но и това не било достатъчно за инициаторите. Издаден бил специален указ № 348 на Н.Ц.В. Фердинанд I ­ княз Български от 16 юли 1900 г., с който напълно се узаконило и утвърдило новото име на Асенова махала от тогава та до днес.

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *