Цвета Галунова и Николай Корчев: „Пазарът за нас бе изпитание и благословия!“

0

 

В края на месец ноември 2020г. една от най-известните търновски  шахматистки – европейската шампионка Цвета Галунова, заедно с ръководителя на най-големия фолклорен клуб в Северна България Николай Корчев започнаха кампания „Обединени с надежда“, за да оцелеят в ковид кризата. Те бяха принудени да затворят временно ШК ”Асеневци” и ФТК „Плетеница” и буквално решиха, че щом не могат да продават храна за ума и душата, ще продават най-хубавата храна за тялото: плодове и зеленчуци. Двамата наеха сергия на Централния кооперативен пазар Велико Търново и бързо навлязоха в сферата на продажбите.

Започват да привличат клиенти с иновативния си начин на работа и реклама, използват социалните медии за връзка с хората и нещо повече – превръщат своето ново работно място в произведение на изкуството: пакетират ядки и подправки като малки подаръчета, рисуват шахматни фигурки и фолклорни шевици върху тикви, а зад тях винаги е разпънат голям транспарант със снимки и емблеми на ШК „Асеневци” и ФТК „Плетеница”, който да напомня тяхното истинско призвание.

Така те променят изцяло своя живот  през следващите три месеца. Денят им започва от рано сутринта, когато ходят за стока, продължава с отваряне на сергиите, подреждане на продуктите, общуване с преминаващите през  пазара и продажби през целия ден. Винаги с усмивка посрещат хората, които спират погледа си при тях и със сърдечни пожелания за хубав и успешен ден изпращат своите клиенти. Вечер по тъмно завиват хубаво плодовете и зеленчуците, за да не измръзнат през нощта и бързат да се приберат, за да дадат онлайн урок по шах и танци или да споделят в социалните мрежи бъдещите планове и надежди на техните клубове с последователите си.

„Преминахме през много тежки ситуации: валя ни дъжд, сняг, брули ни вятър,  пече ни жарко слънце. Наложи се бързо да се приспособяваме към различните метеорологични условия на открития пазар и често да вземаме пример от колегите наоколо. Несъмнено научихме и преживяхме много. Бе тежко за нас да заменим залите за шах и танци със сергии за плодове и зеленчуци, но любовта на хората, техните усмивки, съпричастност и сърдечност ни даваха нужния кураж и вяра, че ще се справим. Днес ние събрахме последните плодове и зеленчуци и едновременно с радост и тъга се сбогуваме с нашето работно. С началото на месец март и „Баба Марта” ние гледаме с надежда към възможността отново да преподаваме шахмат и народни танци. С пожелание за здраве и късмет ще окичим мартенички, които сами сме изработили, на нашите клиенти, колеги и приятели в последния ни ден на пазара“, споделят Цвета и Ники.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *