Девет километра заемат папките с документи, които се съхраняват в Държавния военноисторически архив

9267,74 метра или над 9 километра е дължината , на която могат да бъдат подредени папките с документи, съхранявани в  Държавния военноисторически архив във Велико Търново. Тази година Дирекцията,  която е част от Държавна агенция „Архиви”, навършва 70 години. По този повод ще бъдат проведени редици инициативи. Както вече съобщихме, едната е предложение, внесено от директора на ДВИА Светлин Радев в Община Велико Търново, по повод празника ва Велико Търново 22 март със званието „Почетен гражданин на Велико Търново” да бъдат удостоени 37 генерали, родени в старата столица. През октомври пред Факултета по изобразително изкуство в центъра на града ще бъде подредена и изложба за живота и делото на тези достойни търновски офицери, каза Светлин Радев.

Днес в Казанлък Военният архив, съвместно с Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа” откриват изложба с поетичното наименование „Ние летим от Балкана/ мощни шипченски орли!”, която е посветена на българските опълченци.

452 778 са архивните единици, които се пазят във Военния архив във Велико Търново. Те се съхраняват в подшити папки, кото наредени вертикално, образуват 9 км. линия. Именно в линейни метри и сантиметри се отчитат архивните единици, посочи Радев.

65 са личните фондове в архива, те съдържат документи на изтъкнати военни дейци, сред които ген. Иван Сарафов, ген. Никола Недев и др. Приживе своя фонд е дарил и ген. Атанас Семерджиев, но той попада в така наречените ограничения, наложени от дарителите, според които фондът остава недостъпен до 50 години. В момента служителите в архива обработват и архивните единици от личния фонд на ген. Добри Джуров.

Най-ранните документи, които се съхраняват в ДВИА във Велико Търново, са на българското опълчение. Една от основните цели на дирекцията е дигитализацията на ценните документи, която върви по план, посочи Мария Димоларева, началник отдел „Използване на архивните фондове и информационни технологии”. Миналата година са дигитализирани темите„Бойни дневници на Българската армия през Първата световна война” и „България и чехословашките събития през 1968 година”.

Бойните дневници съдържат огромна по обем и много важна информация за провеждането на бойните действия, броя на убитите, дори метеорологичната обстановка по време на битките, посочи Светливн Радев. Те съдържат и ръчно направени скици на бойното поле.

Гордостта на ДВИА е платформата „Войните на България”, в която са отразени списъците на загиналите по време на войните и които са особено полезни за хората, търсещи родовите си връзки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!