Предлагат 37 генерали да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”

Мила Милчева

Изключителни личности – герои от войните, братя, бащи и синове, научни светила, духовници и морски офицери са в списъка, внесен в Община Велико Търново от Държавния военноисторически архив

37 търновски генерали да бъдат удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”. Това предложение е внесъл в Община Велико Търново директорът на „Държавния военноисторически архив” Светлин Радев. Поводът е 70-ата годишнина на институцията, която се отбелязва през 2021 г.

В списъка са висши военни, които са родени в старата столица  и са произведени в офицерско звание до 1945 година. Всички тези военни са доказали себе личности, участници във войните, изявени общественици, герои, научни работници и др.

Радев обясни и мотивите някои генерали да не бъдат включени в списъка. Един от тях е ген. Никола Бакърджиев, който приживе вече е бил удостоен със званието през 1929 година за принос в стопанското управление на града. В историята на Велико Търново 8 офицери вече са били почетни граждани, от тях само двама са българи. През 1916 г. за такъв е обявен фелдмаршал Макензен, после е ген. Бакърджиев. През 60-те и 70-те години званието е връчвано на руски космонавти, гости на града, а следващият български офицер е ген. Цветан Харизанов през 2014 г.

В списъка на предложените не са включени още ген. м-р Марин Енчев и ген. м-р Стефан Златарски. Причината е, че и двамата са споделяли съдбата на част от офицерите – емигранти в Русия, където са произведени в генералско звание от руската армия. Това не значи, че те не са достойни военни, подчерта Светлин Радев. Ген. Енчевич е емблематична личност. Още като непълнолетен той взема участие  като доброволец в Руско-турската войска, завършил е първия випуск на Военното училище  и Военно-юридическа академия в Петербург. Той е един от първите военни юристи, с принос в изграждане на военно-съдебната система. Участва и в Сръбско-българската война, покрай събитията около офицерския бунт емигрира в Русия, където продължава с военната служба. Има интересна биография, участва в експедиции в Средна Азия, в Руско-японската война и т.н. Награден е със златно оръжие за храброст, после участва и в Първата световна война, където е награден с орден „Свети Георги”. Преподавател е във Военното училище след амнистирането си, когато се връща в България. За съжаление, финалът на живота му е нерадостен. Принуден е да работи като библиотекар в дирекцията по метеорология. Оставя след себе си няколко книги.

Другият генерал, който не е включен в предложението за почетните граждани, е Никола Златарски. Той е от известната възрожденска фамилия Златарски, единият му брат е основател на Сметната палата, другият брат е сред основателите на минно-геоложката наука в страната, а третият му брат е известният историк проф. Васил Златарски.

Ген. Златарски завършва с отличие Военното училище, Михайловското артилерийско училище, както и Николаевската академия на Генералния щаб. Включва се в Сръбско-българската война, за което е награден. Участва в преврата срещу Батенберг, което води и до емиграцията му в Русия. Като офицер в руската армия развива военно-научно, преподавателска и публицистична дейност. През всичките 25 години в емиграция не прекъсва връзките си с България. Когато тръгва подготовката за Балканската война, той получава амнистия и се готви да се върне в стараната, но заболява и умира в Новгород.

В предложението намират място двама морски офицери – контраадмирал Сава Стефанов и контраадмирал Сава Иванов.

Първият е  брат на друг военен от списъка – ген. м-р Стефан Славчев. Те са една от няколкото братски двойки генерали, предложени за почетни граждани, уточни Светлин Радев.

Контраадмирал Сава Иванов е завършил Военното училище в София и кадетски курс в Петербург. Специализира морско въздухоплаване в Германия. Любопитен момент е, че той е от рода на Колю Фичето, като друг генерал от списъка и пряк потомък на майстора – ген. Иван Фичев.

Други братя са генералите, синове на известния търновец Марко Тотев – Георги и Никола, както и генерал-майорите Рашо и Михаил Георгиеви.

В предложението фигурират също баща и син генерали – това са Христо Бояджиев и синът му Стефан Бояджиев.

Изключително интересен факт е, че някои от висшите офицери, предложени за званието почетен гражданин, са завършили духовната Петропавловска академия край Велико Търново. Такива са генералите Христо Недялков и Рашо Георгиев. От историческа гледна точка е интересно как тези силно вярващи хора са променили начина си на живот и нагласата си, като се включват в армията, да воюват и дори да отнемат човешки животи, коментира Радев.

Едно от най-популярните имена в списъка е генерал Сава Муткуров. Трудно ни беше да синтезираме биографията м в рамките на няколко изречения, когато изготвяхме предложението, каза директорът на военния архив.

Други забележителни личности са ген. Атанас Стефанов – инициатор за построяването на паметника „Велчова завера” и на Военния клуб и т.н. Сред предложенията е и ген. Никола Михов, който освен професионалната си  кариера е бил и регент, и министър на войната.

В списъка има и генерали, които имат по-широкоспектърна дейност – ген. Иван Фичев например е  член на Адамията на науките. Във Велико Търново той издава първия военен вестник „Народна защита”, участва в настоятелството на читалище „Надежда”.

Военни министри, началници на Военното училище, автори на научни трудове има сред предложените за званието „Почетен гражданин” генерали.

Държавният военноисторически архив е предвидил като част от проявите за 70-ата годишнина да покаже и изложба за всичките 37 висши военни, която ще бъде открита пред Факултета по изобразително изкуство през октомври.

на снимката: Светлин Радев, директор на ДВИА и Мария Демиларева – началник отдел „Използване на архивни фондове и информационни технологии“ в дирекцията

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!