Шестокласници от СУ „Емилиян Станев” проведоха вълнуваща среща с режисьорката Ваня Донева

0

Учениците от 6а клас от СУ „Емилиян Станев“ се срещнаха с режисьорката на филма „Серафим“ Ваня Донева. Часът премина по модела на „Обърнатата класна стая“, в който учителят е подкрепящ фактор, сподели учителката по български език и литература Цветелина Маринова. Тя беше инициатор и на друга вълнуваща среща през миналия месец, когато нейни възпитаници проведоха виртуален разговор с актьора Деян Донков, изпълняващ ролята на Македонски в култовата театрална постановка „Хъшове”

Децата работиха екипно, изпълниха своите задачи  и сами осъзнаха ценността на труда си. Благодаря им , че разсъждаваха върху системата от човешки ценности и  осъзнаха добротата и любовта към ближния, към непознатия и всичко в природата, към еманацията на  човешкия дух, изявен чрез образа на Серафим, посочи Цвети Маринова.

Тя е посветила нетрадиционния час на патронния празник на училището.

Късометражният филм „Серафим“ на бургаската режисьорка Ваня Донева се оказа в помощ на учители и шестокласници в страната, които изучават едноименния разказ на Йордан Йовков в часовете по литература.

 

Ваня Донева е предоставила филма за ползване като жест към преподавателите и учениците, които продължават учебния процес в нетрадиционна форма. Така те имат възможност чрез средствата на аудио-визуалното изкуство да преосмислят Йовковата идея,  особено актуална в наши дни  – да проявяваме милосърдие  към хората, изпаднали в беда.

Ваня Донева е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на Енчо Халачев и проф. Снежина Танковска. Има над 20 главни роли в театъра. Прави режисьорския си дебют с късометражния филм „Рандеву“ по Иван Вазов. Той е селектиран на Националния филмов фестивал за операторско майсторство „Златното око 2016“, както и на Международния филмов фестивал за късометражно кино „В Двореца“ – 2016 г.

С филма „Серафим“ бургазлийката Ваня Донева завършва магистратурата си по „Кино и телевизионна режисура“ в класа на проф. Георги Дюлгеров в Нов български университет. Главната роля на Серафим изпълнява актьорът Ивайло Христов.

„Серафим“ е интригуващ за зрителите и с това, че е един от малкото филми, снимани по произведения на Йордан Йовков.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *