Съкровище със скъпоценни и полускъпоценни камъни като от приказките оживява във Велико Търново

0

Истинско съкровище от скъпоценни, полускъпоценни камъни  и кристали може да бъде видяно в центъра на Велико Търново. В изложбените зали „Рафаел Михайлов” е подредена уникална изложба,която пренася посетителите в романтичния и мистичен свят на природните богатства.

Изложбата, която може да бъде видяна от днес до 28 март, е дело на двама великотърновци – Пламен Копанов и Веселин Марчев, които показват част от своите лични колекции. По професия и двамата нямат нищо общо с камъните – Копанов е юрист по образование и има консултантска фирма, Марчев е финансист. Обединява ги обаче откривателската страст и любовта им към фантастичните форми, излезли от недрата на земята. И докато Марчев се снабдява със своите рубини, сапфири, танзанити и др., основно като ги купува от други колекционери и производители от различни континенти, Копанов е истински търсач на съкровища, който обикаля по родните планини и сам открива експонатите за сбирката си.

 

Скъпоценни и полускъпоценни камъни от цял свят са показани в изложбата във Велико Търново. Сред тях има находки от Бразилия, Африка, Индия и др., разказва Веселин Марчев. Неговото хоби се зародило преди около три години след едно пътуване до Занзибар.

Приятелка го посъветвала непременно да си купи танзанит – рядък камък, който се добива само там и чиято цена се очаква след десетина години да надмине тази на диамантите, защото находищата му са на изчерпване. Веселин си тръгнал от екзотичната страна с танзанит, но у него вече се било разгоряло любопитството и към другите видове скъпоценни камъни.

Пътешественик и любител на природата от малък, Пламен Копанов съчетава търсенето на камъни с възможността да открива красиви места в България. Той е влюбен в Родопите и казва, че това е най-уникалната планина в страната ни. Не само затова, че там са големите находища, но и заради горите, реките и най-вече местните хора, които са далеч от завистта, алчността и злобата, владееща обществото ни.

Копанов се запалил по камъните от своя чичо, художник и бивш зам.-кмет на Троян, който бил и алпинист, и колекционер на камъни. Преди около 7-8 години търновецът се отдал на поредното си хоби, освен риболова и пътешествията, и започнал да обикаля баирите в търсене на поредната находка. Голямата му страст са ахатите, които търси в пресъхналите реки в Източните Родопи. Само в България може да бъде видян т.нар. Орфеев ахат, който под зелената си обвивка съдържа жълт яспис , карниол или кристал, обяснява той.

Природата векове наред е извайвала невероятните форми на тези камъни по времето на избухването на вулканите, разказва Копанов, който, покрай изучаването и четенето,  е станал половин геолог. По време на вулканичната дейност, в газови мехури в скалите, основно базалт, се смесвали различни химични елементи. Ахатите всъщност са силициеви диоксити, цветовете в тях  различните метали – червеното е желязо, синьото и зеленото са мед, розовото  е манган, разказва колекционерът.

Често на външен вид камъкът крие истинската си същност и трябва опит и наблюдателност, за да го откриеш, казва Копанов. Той самият обработва своите находки със специални машини.

Великотърновецът признава, че е скептично настроен по отношение на мистиката и лечебните качества на камъните, но допуска, че може и да имат такива свойства. Например кристалите поемат енергията на слънцето през деня, а нощем я отдават.  За аметиста пък се знае, че е наречен „камък на трезвеността” и името му от гръцки означава точно това. Древните елини го поставяли в чашите с вино, за да не ги хваща алкохолът.

 

Пламен Копанов  не крие радостта си, че покрай обикалянето в Родопите, е попадал на девствени и все още непокварени места, които крият тракийски светилища и артефакти. Ядосва се обаче, че на места търсачи на камъни копаят безразборно и съсипват находищата.

И двамата колекционери, които показват своите съкровища на великотърновци и гостите на града, чакат да спре пандемията, за да могат да пътуват в търсене на нови находки. Марчев стяга багажа за Мианмар (Бирма), а Копанов мечтае за Перу.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *