С урок за Руско-турската война „Музей в куфар“ гостува в Детска градина „Соня“

 

 

В навечерието на Националния празник на България 3-ти март нашата образователната инициатива „Музей в куфар” на Регионален исторически музей-Велико Търново гостува в Детска градина „Соня” в старата столица..

Откритият урок на музейните уредници д-р Димитър Харбалиев и Михаил Стойчев бе за Руско-турска освободителна война и българско опълчение.

Децата за първи път имаха възможност да видят калпак с кокарда от униформа на български опълченец, сигнална войнишка тръба, цветна литография с различни сцени от войната, револвер „Гасер”, използван от руските офицери и ятаган каракулак, използван от турския башибозук.

Регионален исторически музей-Велико Търново стартира проект „Музей в куфар“ през 2014 г. за да провокира интереса на децата и учениците към историческото наследство и музеите.  В рамките на инициативата музейни специалисти представят различни периоди от Античността до новата българска история, етнографията, нумизматиката и богатото културно наследство от столичния период на Търново пред деца от детските градини и ученици, чрез експонати от музейните сбирки и фондове, занесени на място в класните стаи.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!