44 години от разрушителното земетресение в Свищов

0

На 4-ти март 1977 година земята под планината Вранча в Румъния се разтриса с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер.

Най-засегнат е град Свищов, където два жилищни блока рухват и погребват обитателите си. Над 130 души намират смъртта си само там в руините. Най-черният петък за Свищов започва точно в 21:24 часа. Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра във Вранча и безшумно и коварно раздвижва земята под града.

Бедствието от 7,6 степен по скалата на Рихтер трае по-малко от минута, но картината е апокалиптична. Градът потъва в мрак. Свищов е обхванат от масова паника и истерия. Въпреки трагедията и стенанията изпод развалините, из улиците излизат мародери, които плячкосват в тъмното магазини и опустели домове. Около полунощ спасителите започват да вадят първите трупове.

Блок № 1 на ул. “Георги Матев” – 1 и общежитието на завод “Свилоза” са се превърнали в огромни ковчези. 8-етажната жилищна кооперация по официални данни погребва 76 души. Най-голяма е трагедията на гръцката фамилия Стефопулу, която дава 9 жертви. Загиват родителите, синът, снахата, дъщерята и петте деца. Никой не е имал никакъв шанс – семейството е обитавало последния осми етаж на рухналата за секунди сграда. По ирония на съдбата многолюдната челяд е на гръцки партизани, потърсили спасение в България.

Общежитие на “Свилоза” дава 45 жертви. Всичките загинали до един са млади специалисти, пристигнали по разпределение в Свищов. За разлика от съседния осем етажен блок изпод руините на общежитието са измъкнати и доста оцелели по чудо в кухините на падналите вертикално пакети. Последната спасена е късметлийката Дочка Любенова, открита на втория ден. Тялото й било затиснато, а около главата й имало съвсем мъничко, но достатъчно място, колкото да диша.

Днесв Свищов беше почетена паметта на загиналите. От 11 часа с поднасяне на цветя на паметните плочи на „33-ти Свищовски полк“ и на пл. „Велешана“, жители на града и общинското ръководство, начело с кмета на Свищов д-р Генчо Генчев и председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, отдадоха почит към невинните жертви на земетресението.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *