Обезопасяват Присовските завои с изграждането на около 2,5 км ново трасе

0

 

 

Областно пътно управление – Велико Търново подготвя провеждането на открита процедура по ЗОП за изработване на разширен идеен проект с извършването на пълни геоложки проучвания и ПУП за изграждането на около 2,5 км ново трасе на път I-5 Велико Търново – Габрово /от км 105+430 до км 107+900/. Отсечката e от южния вход на Велико Търново до началото на обходния път на Дебелец и е позната като Присовски завои. По нея преминава трафикът от проходите „Шипка“ и „Република“ в посока София, Варна и Русе.

Участъкът е с няколко последователни обратни криви с малък радиус и при шофиране с несъобразена скорост е възможно напускане на пътното платно. В недобро състояние са асфалтовата настилка и отводняването на пътното платно. Отсечката е определена като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. В периода 2010-2019 г. са станали 234 пътни инцидента.

С изместването на трасето на първокласния път ще се обезопаси отсечката, ще се улесни трафикът в участъка и да се повиши безопасността и комфортът на пътуващите.

Предвижда се обществената поръчка да стартира през месец май т. г. Планираният срок за изпълнението й е 100 календарни дни. Бъдещият изпълнител ще трябва да изработи разширен идеен проект за ново трасе с дължина около 1 км, да извърши пълни геоложки проучвания и да изработи Подробен устройствен план. Въз основа на готовия проект след това ще се възложи строителството на отсечката.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *