600 проби, изпратени в Германия, ще покажат каква е ситуацията с британския вид на коронавируса у нас

Проф. д-р Костадин Ангелов: „Кризата с коронавируса се управлява с разум, интелект и дисциплина”

 Не се изживявам като политик и ще апелирам в хода на тази предизборна кампания: нека отправната ни точка да продължи да бъде здравето и живота на българските граждани. Аз съм министър и няма да избягам от отговорността, която нося. Това заяви днес във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който е водач на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ в област Велико Търново. На ВИП площадката на „Звук и светлина”, той и кандидатите за депутати  проведоха първата си среща с медиите.

Проф. д-р Ангелов заяви, че е подписал декларация, с която се е отказал от всички възможности, които дава НСО – автомобили, шофьори и др. Считам това за изключително морално – нещо, което трябва да извърши всеки един от нас,  допълни водачът на листата на ГЕРБ, който е в отпуск като министър.

Проф. Ангелов заяви, че пътят за излизане от кризата с коронавируса е един и това е ваксината. Тя е онази преграда, която стои между хората и епидемията. Затова искам да кажа на всички, че ако ваксината е надеждата, то надеждата е във вашите ръце!

Сумата, която до момента е отпусната от Правителството за ваксини в страната, е в размер на 305 млн. лева. До момента България е платила 15 млн.лева. Ако се спазват договореностите, България ще има от шестте, регистрирани  до момента ваксини, 18 млн. дози, достатъчни за 9 млн.души., посочи д-р Ангелов.

По думите му, когато започна разхлабване на мерките в страната, е регистрирано нарастване на случаите на заболели. Това се дължи единствено на циркулирането на т.н.британски вид на вируса. Сега се очакват резултатите от 600 проби, които са изпратени в Германия, за да се види каква е реалната снимка в страната. В областите, където има най-голяма заболеваемост и най-голям натиск върху лечебните структури  – в Кюстендил и Бургас, над 90 % от пробите са с този подвид на вируса.

Кризата се управлява с разум, интелект и дисциплина, а гласът на науката е точно този, каза още проф. Ангелов.

Той коментира и въвеждането на локални ограничителни мерки по региони. Във Великотърновска област през последното денонощие заболеваемостта е 165 човека на 100 000 души, докато в Бургас тя минава 300, а в Кюстендил 400 души. Мерките по региони включват носене на маски на открито, мерене на температурата при влизане в лечебно заведение и антигенни тестове.

За денонощие ваксинираните у нас са били 20 000 души. Само за час и половина, когато е отворена системата за електронно записване, са се записали 10 000 души, 400 от тях са били от Великотърновска област. Тази сутрин е имало тежка хакерска атака срещу HIS.bg. “Информационно обслужване“ удържаха и не допуснаха да има достъп до базата данни. Но защо се случва? Каква е идеята?  Каква е целта на хората, които се записват за ваксинация и не идват? Това ли е хуманност, това ли е гражданското общество? С такива прояви се борим, но мисля, че здравият разум ще надделее, посочи проф. Ангелов.

Сигтуацията в страната не може да продължава със затваряне. Идва туристически сезон и трябва да направим всичко възможно, за да не бъде провален. Велико Търново разчита много на туристите. Обсъждаме какво да правим с румънските граждани, които идват в областта и евентуалното приемане на по-облекчен режим за тях, както  и въвеждане на зелени паспорти за ваксиниране. Ако държавата бъде затворена тотално, бързо ще я докараме до крах, каза проф. Ангелов. Той подчерта, че ще има осигурена втора доза за всички, които са се ваксинирали с първата.

И двете ваксини, които се прилагат у нас, пазят хората на 100 %. Всеки ден се борим обаче с лъжи и конспиративни теории, с недоказани твърдения, които се заиграват със страховете на хората. Трябва да се вярва на официалната информация, която ние разпространяваме, която предоставя МЗ. Подготвяме мотивационен клип, който да се излъчва по националните телевизии и хората да разберат защо ваксината е нашето оръжие и защо надеждата е в техните ръце, допълни проф. Ангелов.

На въпрос дали ще се изправи на дебат с водачите на листи и негови колеги проф.Чорбанов и доц.Мангъров, проф.Ангелов отговори:

„С удоволствие бих се изправил на дебат с хора, които държат науката в ръцете си, които са приели медицината в сърцето си и които са готови да спорят с медицински термини. С хора, които отдавна са загубили битката с науката и тя ги е победила,  нямам какво да си кажа!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!