Росица Димитрова от Коалиция ГЕРБ-СДС продължава да работи за подобряване на социалните услуги в региона

0

 

Хората с увреждания – с повече трудови умения и заетост

На Велико Търново му е необходим Център за защитена заетост

По време на среща със заети в социалните услуги във Велико Търново, при спазване на всички противоепидемични мерки, кандидатът на ГЕРБ-СДС и висококвалифициран експерт в сферата на социалните дейности и общинското здравеопазване Росица Димитрова сподели своите виждания за развитие на сектор „Социални дейности“ за града и региона.

В двата центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост и център за социална рехабилитация и интеграция за възрастни и хора с увреждания Димитрова припомни за общинските програми, които тя вече 25 години успешно прилага в своята работа на  местно ниво. С тези резултати е свързано и участието й в листата на ГЕРБ-СДС, като експерт, който работи с убеденост в политиките и програмата за развитие на социалната сфера.

На своите колеги в социалните центрове тя обясни, че за нея е най-важно да продължат обученията за потребители, чрез курсове за квалификация в Бюрото по труда, включване в трудова заетост чрез различни програми. Приоритетно е покриването на образователни потребности и обучения в трудови умения на хората с увреждания. Така ще се постигне пълноценното им включване в обществения живот.

Димитрова е убедена, че всяко населено място в региона има потенциал да предложи висококачествена социална услуга, спрямо нуждите на населението, но всички цели трябва да следват дългосрочно планиране и надмандатно мислене. Приоритетите й включват работа по програми и мерки за устойчива политика за заетост на хората с увреждания чрез възможностите за подкрепена заетост, защитена заетост, социални предприятия. Убедена е, че  тези дейности е необходимо да се случат чрез инвестиране в административния капацитет на общините чрез европейското финансиране, стимулиране на работодателите, в това число и бизнеса при наемане на хора с увреждания. Това би могло да включва както субсидирана заетост, така и обучения, адаптиране на работни места, заплащане на наставници и гъвкаво работно време, съобразено с увреждането на хората.

„Ще работя на първо място в Старата столица, като център на областта, да се изгради Център за защитена заетост, адаптиран към уменията и нуждите на хората с увреждания, обект на социалните услуги“ заявява Росица Димитрова и добавя: „Необходимо е и надграждане на Социалното предприятие за хората с увреждания, а финансирането за тези дейности може да се ползва от Програма за развитие на човешките ресурси 2021-2027 г.“

Гласувайки за Росица Димитрова от коалиция ГЕРБ-СДС с бюлетина номер 28  за 45-тото Народно събрание всички хора, нуждаещи се или ползващи социални услуги, ще имат достоен защитник на правата им и доказан професионалист, който живее с проблемите и истории на всеки един човек.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *