февруари 23, 2024

ШК „Етър“ : „Вложихме огромен труд да приведем шахзалата в подходящ вид. Традицията повелява загубилият да стисне ръката на победителя!“

0

 

От клуба не са съгласни да споделят помещението си с ШК „Асеневци“, който няколко пъти отказва предлаганите им от общината зали

 

От ШК „Етър“ намират за неуместно евентуалното ползване на залата им с другия търновски клуб – „Асеневци“. Това заяви на нарочна пресконференция треньорът и титулуван спортист Светла Йорданова, заедно с членовете на УС Тихомир Стефанов и Николай Илиев. Поводът за брифинга по-рано днес станаха зачестилите медийни изяви на „Асеневци“, които в знак на протест, че общината не им предоставя помещение за тренировки, организираха демонстративна игра на шах от своите възпитаници. Според директора на ОП „Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов обаче от 2016 г. кметството е предлагало 3 или 4 зали, които „Асеневци“ са отказвали.

Ето и гледната точка на ШК „Етър“:

През март 2020 г. изтече договора, с който ползвахме шахзалата. За тези пет години вложихме наши и спонсорски средства за облагородяване на помещението, оборудване с необходимата мебелировка, библиотечен фонд, смарт-телевизор и т.н. В момента тя е в състояние, нямащо нищо общо с това през пролетта на 2015 г. През м.октомври 2020 г. Община Велико Търново обяви конкурс за отдаване под наем на тази зала,наред с редица други спортни обекти. Внесохме депозит за участие и подадохме в срок всички изискуеми документи. Предложихме разумна наемна цена от 76 лв/месечно, инвестиционната ни програма е за 12 000 лева, приложихме всички класирания с успехи на наши състезатели за последните 5 години. В нито един момент,  нито в конкурсната документация, нито другаде, фигурираше опция за някаква форма на съвместно ползване. Никой не ни е търсил и не е водил с нас разговори с такава насоченост. На 2 март бяхме уведомени, че сме спечелили конкурса и трябва да сключим договор с директора на Общинско предприятие  „Спортни имоти и прояви”. На 5 март сключихме такъв договор. Информацията, с която разполагам, е, че по всички критерии нашите документи са били оценени по-високо от комисията. След това от конкурентния  клуб,  загубил конкурса, започна медийна кампания. Ако бяхме загубили този конкурс, имахме готовност да излезем на свободен наем, но нямаше да допуснем трениращите шахмат да останат на улицата. Шахматът е джентълменски спорт, и традицията повелява след партията загубилият да поздрави победителя и да му стисне ръката“, коментира Светла Йорданова – треньор в ШК „Етър“ , международен съдия и майстор в женския шахмат.

Йорданова припомни, че „Етър“ през годините е бил сред водещите в страната клубове по брой картотекирани състезатели, а търновският клуб е един от много в страната, които притежават шампионски титли при мъжете жените и отборните състезания.

„Стремежът ни винаги е бил да покриваме голяма част от спектъра на възрастовите групи. В организационно отношение също съчетаваме през годините прояви на високо международно ниво – международен гросмайсторски турнир през 2017, единствен в България за последните близо 10 години, Открит международен турнир със 100 участници от 10 страни през 2013 г. Паралелно с това сме организирали ред състезания от държавния спортен календар – отборни първенства за юноши и девойки в две последователни години, индивидуално първенство за ветерани, а най-масовият детско-юношески турнир у нас допреди няколко години бе Купата на България „Търновската царица”, която достигна до 255 състезатели и бе всяка година с международно участие. Шахматен клуб Етър е съучредител, а нашият председател е един от ръководителите на единствената у нас лицензирана от международната федерация Академия  „Булчесс”. В целия свят има малко над 30 лицензирани академии. А председателят на УС на клуба Николай Йорданов освен това е международен съдия и сертифициран ФИДЕ треньор“, посочи още Светла Йорданова.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *