Педиатърът д-р Валентин Точков: „В 21-и век всеки трябва да направи цивилизационния избор –  здравето, за да имаме и всичко останало“

0

Д-р Валентин Точков е сред най-популярните, отзивчиви и обичани лекари във Велико Търново. Уважаваният педиатър и ръководител на детското отделение във Великотърновската болница екандидат за народен представител от листата на ГЕРБ- СДС за Четвърти Великотърновски избирателен район. През годините получава много добри предложения да работи на други места извън Велико Търново. Но не приема нито едно от тях. „Моята мисия винаги е била тук. Телефонът ми, като детски лекар е отворен през всичките 365 дни на годината по 24 часа, винаги ще реагирам при позвъняване за консултация или преглед. Това е нещо, което не спирам да правя“, споделя той.

„Когато станах завеждащ на детското отделение във Великотърновската болница, успях да привлека много хора, които станаха дарители за ремонта на сектора и в момента детското отделение в болницата е на изключително високо равнище, като оборудване и условия.

Политиката е начин да се реализират добрите идеи. От позицията на опита си мисля, че мога да го предам, споделя и надградя, без това да попречи на работата ми“, разказва д-р Валентин Точков.

Според него здравеопазването в България трябва да се структурира върху областните болници. Тези 28 лечебни заведения – бившите окръжни болници, заедно със специализираните и университетските болници, са гръбнак на здравеопазването.

„С насочването на средства по региони, с инвестиции в съвременно оборудване и високи технологии специалистите могат да се развиват като консултанти и ментори. Така младите колеги няма да се притесняват за своето професионално развитие, няма да бягат в частните болници. Това ще ги мотивира, след като завършат своето медицинско образование, да имат интерес да останат в извънстоличните болници, включително и във Велико Търново и да се реализират там“, казва д-р Точков.

За Великотърновската болница е много е важно да се привлекат млади лекари, решили да специализират като инфекционисти, реаниматори, хирурзи, ортопеди, неврохихурзи, УНГ-специалисти. Ако има добри условия с финансови гаранции, тези млади лекари няма да откажат дългосрочен договор, чрез който даденото лечебно заведение дава гаранции за работно място на младите хора, а от друга страна, те изпълняват своята клауза, започвайки работа там. Нещо повече, в края наминалата година министрите на здравеопазването и образованието изготвиха програма, която вече е факт и според която за студентите, които имат сключени договори за работа с конкретни болници, образованието ще бъде безплатно. Така държавата ще инвестира в кадри, които след това ще се върнат в системата на здравеопазването и ще вложат своите познания и умения. В момента висшето образование у нас е на високо ниво и ние сме „износител“ на образовани кадри, обяснява медикът.

„В моята специалност – педиатрията, години наред  мисълта ми беше как да предам опита си на следващото поколение лекари, които могат да поемат това, което ние сме започнали и възприели от колегите, отдадени на професията преди нас. В Детското отделение на МОБАЛ”Д-р Стефан Черкезов” работя от 1992 година, от 2013 година съм началник на структурата. Само за тази година имаме петима специализанти. Не са много отделенията в българските болници, които могат да спечелят на своя страна толкова млади лекари, които ще завършат висшето си медицинско образоване и ще пожелаят да останат и да работят във Великотърновската болница. Това е пътят, за да се предотврати „обезкървяването” откъм лекарски и медицински персонал на областните болници“, споделя д-р Точков.

Висока е оценката, която д-р Валентин Точков дава за министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. „Той е отговорен човек, който пое Министерството на здравеопазването в много особен момент и сложна обстановка, но заедно със своя екип показва справяне с положението в България. Факт е, че в момента няма недостиг на болнични легла, налични са и ваксини за всички, които искат да се имунизират. Мисля, че и при третата вълна ще се справим, протоколите за лечение  са познати, знае се как да се действа при всеки отделен случай, не е толкова непозната ситуацията, както в началото на 2020 година“, подчертава медикът.

Д-р Валентин Точков е категоричен, че ваксините са начинът, по който един човек, който не е боледувал, може да се спаси от вируса.

„Отговорно мислещият човек, който не се е срещал с вируса, трябва да се ваксинира. Ако се разболее, никой не знае как ще изкара заболяването с неговите сериозни и непредсказуеми последици. Моето семействосъщо се ваксинира. В първите дни изпитахме обичайния дискомфорт, но в това няма нищо страшно. В 21-и век всеки трябва да направи цивилизационния избор, а той е здравето, за да имаме и всичко останало“, завършва д-р  Валентин Точков.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *