ТАМ представя творба на Валентин Йорданов за първи път от 10 години във Велико Търново

0

 

Творбата „Винаги има нещо ново на хоризонта” ще бъде изложена от 13 март до 23 април на витрината на ул. Иван Вазов 8 във Велико Търново. Валентин Йорданов се завръща на търновската художествена сцена след десетгодишно отсъствие с произведение, специално създадено за инициативата на пространство за култура ТАМ и куратора Мартина Йорданова „1m2 изкуство“.

Търсенето на собственото място в заобикалящия ни свят и породения от това конфликт е вдъхновението зад инсталацията „Винаги има нещо ново на хоризонта“. Различните форми и цветове действат като географски карти. Изображенията изглеждат познати, но в същия момент и далечни, като места, които ще посетим в бъдеще.

Валентин Йорданов е роден във Велико Търново през 1986 година. Завършва Факултет по изобразително изкуство към Великотърновския университет, а паралелно специализира в Националната академия по изкуства в Румъния. През 2010 г. заминава да живее в Лас Вегас, Невада (САЩ), където е и до днес. В Америка негови творби могат да бъдат видени както в кметския офис на Лас Вегас, така и в урбанистични проекти и мащабни групови изложби.

Връзката си с Велико Търново художникът определя така: „Хоризонтът е границата, която представя нашето местоположение. Колкото си по-далеч, от другия край, толкова по-красиво, ярко и цветно изглежда, защото не си там и имаш възможност да завършиш едно измислено изображение.” Измислено, но все пак реално.

Изложбата е част от инициативата „1m2 изкуство“, която вече три години представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с площ 1 кв.м. Вдъхновен от концепцията за „white cube” (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени творци да покажат свои произведения в нестандартна изложбена среда. През 2021 г. са планирани общо 5 изложби

„1m2 изкуство“ е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерство на културата. Повече информация https://www.facebook.com/events/341426430316359

За организаторите

ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития във Велико Търново. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели. Само през 2019 г. са реализирани 194 събития.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е във Виена и е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Участвала е в организацията на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *