Учителят и фотограф Никифор Тодоров: Политиките за създаване на иновативни училища трябва да продължат

0

Никифор Тодоров е сред младите и популярни учители във Велико Търново. Известен е и с майсторските си умения зад обектива – Никифор е фотограф, който популяризира красотата и културното наследство на Старата столица и България. Компетенциите му в сферата на дигиталното обучение и общественополезната дейност биха били много полезни в 45-о Народно събрание. Никифор Тодоров получава заслужено доверие от най-голямата дясна коалиция – ГЕРБ-СДС и е кандидат за народен представител в листата за Великотърновски регион. Смята, че взаимното уважение, добрите намерения и търпимостта трябва да са в основата на отношенията и между хората, и в политиката. Дава пример със светеца, чието име носи – св. Никифор (честван на 13 март), който през живота си не е наскърбил нито едно човешко сърце.

Никифор Тодоров застава за иновациите в образованието, защото опитът му като учител му дава основание да смята, че бъдещето ще изисква все повече дигитални и иновативни умения. За него работата с младите хора в етапа на ранното им обучение е сред основните задачи, защото тогава се формира нагласата в тях да свикват на честен труд.

„Политиките на МОН по време на Кабинета „Борисов 3“ – за създаване на иновативни училища, проекти за изграждане на СТЕМ-центрове, са много важна стъпка и реална основа за развитие на образованието за бъдещите поколения и трябва да продължат“, категоричен е младият учител.

Като преподавател в направление „Информационни и комуникационни технологии” той се гордее, че училището, в което работи във Велико Търново първо е преминало в режим на синхронно дистанционно обучение по време на Ковид–кризата. По думите му младите хора трябва да имат практически умения след завършване на училище. Като член на „Сдружение за образователни инициативи – 19” Никифор счита, че трябва да се върне учебният предмет „Трудово обучение”, защото дава на децата практически умения за живота.

„Предметите с практическа насоченост, лабораторната работа в средните училища ще даде не само подготовка на младите хора за живота, но и ще събуди любовта им към знанието”, смята Никифор Тодоров, отчитайки, че тази концепция е заложена в стратегията за средното образование на МОН.

Никифор Тодоров е завършил специалността „История и география” във Великотърновския университет, защитава магистратура „Културен туризъм”, а от 2007 година, още като студент, участва в археологическите разкопки на хълма Трапезица в екипа на проф. Константин Тотев. Там умело използва не само знанията си, но и уменията си в алпинизма. Според него Трапезица е културно-историческо богатство, което може да привлича все повече хора. Инвестиции в качествената консервация и реставрация по стандартите на ЮНЕСКО ще даде бъдещ живот на крепостта, а целта е Трапезица да бъде призната за паметник със световно значение. „Имаме всички основания да кандидатстваме с откритите средновековни църкви, крепостни стени с уникални размери и запазени средновековни стенописи“, подчертава Никифор Тодоров. Той е автор на научни студии и статии, свързани с историческия хълм, публикувани в българския и международен научен печат.

Никифор Тодоров е учредител на неправителствената организация ”Търновски фотоцентър”. Идеята за създаването на сдружението се е родила през 2020 година, а целта е да бъде възстановен т.нар. Фотографски пленер във Велико Търново, който се е провеждал до 1986 година. За реализацията на инициативата ще бъдат канени утвърдени  фотографи от целия свят. В рамките на една седмица те ще трябва да представят забележителностите на Велико Търново. С творбите ще бъде съставена изложба, която ще бъде представена първо в България, а после ще е пътуваща по целия свят за да бъде показан Велико Търново като историческа и духовна столица на България.

Никифор Тодоров е член на Световната федерация по фотография от 2016 година /FIAP/. Неговата позиция е  втора по тежест в йерархията на организацията. Фотографиите му са показвани и награждавани в повече от 20 държави в целия свят. Една от мечтите му е Велико Търново да бъде домакин на голям международен фотографски конкурс със световен мащаб и регламент.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *