Проф.д-р Любомира Попова: С 43 000 лева ремонтирахме военни паметници в региона

0

Редица военни паметници във Великотърновска област са ремонтирани, с което отдадохме заслужена почит към загиналите в освободителните войни. Част от тях са реставрирани по повод 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. За обновяването на паметниците в областта са вложени 43 000 лева, които бяха осигурени от Министерството на отбраната в мандата на правителството на ГЕРГБ. Това сподели проф. д-р Любомира Попова, досегашен областен управител и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС от Великотърновски регион.

 

Проф. Попова обясни, че средствата са били разпределени между всичките 10 общини в региона. Сред реконструираните и извадени от забвение паметници са издигнатият постамент в памет на „33-ти пехотен Свищовски полк“ на площад „Велешана“ в Свищов и паметникът-пирамида на загиналите в Балканските войни от 1912 – 1913 г. в еленското село Блъсковци. С 5000 лева е направена реставрация на монумента „Майка България“ в центъра на Велико Търново.

Жителите на десетки селища са благодарни за родолюбивата инициатива, чиято цел е да съхрани за идните поколения спомена за героите – дали живота си за свободата на България. Радва ме това, че хората от региона тачат славната ни история и като грижовни стопани поддържат паметниците в отлично състояние“, казва с удовлетворение проф.Любомира Попова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *