Д-р Николен Стойнов, уважаван хирург и кандидат от листата на ГЕРБ-СДС: Подобряване на материалната база и заплащането гарантират  адекватно и качествено здравеопазване

0

 

 Николен Стойнов е сред най-популярните лекари във Велико Търново. Хирургът с над 30- годишна практика има зад гърба си безброй часове прекарани в операционната и във всеотдайна грижа за своите пациенти. Надграждайки своите професионални компетенции,  от 2007 г., като общински съветник от ГЕРБ, използва  опита и знанията си за подпомагане развитието на здравеопазването и социалните дейности в родния си град. Сега е кандидат за народен представител от листата на Коалиция ГЕРБ-СДС с номер 28 в бюлетината.

Медицината е неговото призвание, а пътят в тази посока изглежда предначертан от раждането му в Деня на здравния работник – 7 април. Семейството му е от Велико Търново, а родната му къща била в непосредствена близост до Владишкия мост в Асенова махала.

Завършва Медицински институт-Плевен през 1986 г., след това работи в Горна Оряховица като началник на работническа поликлиника и в здравната служба на радиозавода. През декември 1988 г. д-р Стойнов започва работа в тогавашното Второ хирургично отделение на Великотърновската болница. Четири години по-късно придобива специалност  „хирургия“, през 2005 г.  става завеждащ сектор, а от 2010 г. до днес е началник на Второ хирургическо отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. От 2013 г е и управител на диагностично-консултативния център към болницата.

Д-р Стойнов винаги е неотлъчно до всеки пациент. „Мой приоритет, като на всички лекари, е да бъда максимално полезен на болните хора, да ги лекувам професионално, да не се отказвам, дори когато за даден пациент ситуацията е безнадеждна. За да лекуваш по съвременните стандарти е необходимо да има постоянна квалификация. Вземането на диплома за специалност е началото на едно дълго пътуване в сферата на медицината с натрупване на нови знания, натрупания  опит и постоянни обученията“, категоричен е д-р Стойнов. Затова е признателен на всички професори, които е срещнал по време на специализациите си в Медицинска академия, ВМА и „Пирогов“, където е придобил опит в жлъчно-чернодробната хирургия, лапароскопската хирургия, в сферата на спешната медицина и в областта на острите панкреатити.

Участвал в редица международни форуми и обучителни курсов в Германия, Австрия и Испания, хирургът реално оценява състоянието на сектора и нуждата от млади, добре подготвени и мотивирани  специалисти в областните и общински болници. „Младите лекари са малко, като брой, и повечето от тях търсят атрактивно заплащане в частни структури с по-добри условия на труд. Наблюдава се  отлив  на кадри от болници, като нашата и още по-лошо, младите лекари вземат специалност в областните болници, след което заминават в университетските центрове и частни здравни заведения. Политиките на ГЕРБ за перманентно подобряване на материалната база и адекватно заплащане в сектора ще осигурят нужните специалисти и персонал, което е и гаранция за по-добри здравни грижи за пациентите“, убеден е хирургът.

Като член и председател на комисията по социални дейности и здравеопазване във Великотърновски общински съвет медикът работи по различни проекти и е убеден, че това е пътят за подобряване на тези сфери.

„Благодарение на ръководството на болницата и адекватната намеса на правителството сме свидетели на реални инвестиции в здравеопазването в нашия град.  Само за година държавата инвестира над 2 млн. лв. МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за подобряване на материалната база.  В началото на април престои да заработи основно ремонтираното Първо хирургично отделение, а 1,5 млн. лева са средствата, осигурени за новия хибриден хирургичен блок“, посочва д-р Стойнов. Убеден е, че навременните и правилни решения и увеличаване на държавната субсидия, насочена към финансирането на лечебни заведения по линия на Наредба 3 ще създадат условия за достъпно, ефективно и модерно здравеопазване, което е основен приоритет на ГЕРБ.

„За толкова години не сме имали министър като проф. д-р Костадин Ангелов, който така дълбоко да вникне в проблемите на здравеопазването. Добрата материална база, съвременната апаратура и  квалифицираните специалисти са начинът бившите окръжни болници да станат високотехнологични. Сред най-важните цели на ГЕРБ е и завършване на реформите и модернизиране на спешната помощ и  ускоряване на дигитализацията на здравеопазването, което е постижимо в следващия мандат“, категоричен в хирургът.

Подпомагане дейността на центровете за психично здраве и  Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания – Дебелец, са сред личните каузи на д-р Стойнов.

Напоследък той отделя специално внимание на усъвършенстване на механизма за разпределението на средствата за медицинския персонал на първа линия в борбата с пандемията. „Установих, че такива средства се дават само за лекарите, медицинските сестри и санитарите в лечебни заведения с  разкрита леглова база за COVID-болни, а е редно да бъдат включени също центровете за психично здраве, кожно-венерическите центрове и ДКЦ-тата, където  също има легла за неотложен временен престой на пациенти“, казва д-р Стойнов. Писмо по този въпрос великотърновският хирург е изпратил Комисията по здравеопазване в Народното събрание  и очаква казусът за бъде решен от следващото Народно събрание.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *