Проф. д-р Милко Палангурски и 37 бележити генерали ще са новите почетни граждани на Велико Търново  

0

Пантеонът от заслужили почетната титла вече включва над 60 достойни българи 

На 22-и март в празнично онлайн заседание на Великотърновски общински съвет една от най-старите учредени награди за заслуги на Старата столица „Почетен гражданин“ ще бъде присъдена на проф. д-р на историческите науки Милко Палангурски.

Същото звание ще получат посмъртно и 37 български генерали, родени в града.

Това стана ясно след редовно Заседание на Комисията, излъчена от Великотърновски общински съвет, и свикана съгласно чл.29 от Наредбата за символите и наградите на община.

Предложението 37-е български офицери, родени във Велико Търново и произведени в генералско звание до 1945-а година да бъдат удостоени със званието, е направено от Държавния Военно-исторически архив в града. Сред бележитите имена, прославили града и родината си, са генерал-майор Сава Муткуров, синовете на Марко Тотев, Иван Фичев- наследник на Уста Колю Фичето. Званието се връчва посмъртно.

Името на проф. д-р на историческите науки Милко Палангурски е свързано с историческата и духовна столица още от 1985-а година, когато завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на повече от 20 монографии, учебници и учебни помагала. През годините той заема редица административни длъжности в университета – заместник-декан, заместник-ректор; ръководител катедра, председател на Общото събрание на Исторически факултет.

Титлата „Почетен гражданин на Велико Търново” е най-старото звание, давано на изявени граждани във Велико Търново. За първи път е дадено през 1916 г. на фелдмаршал Август фон Макензен за неговите заслуги като командващ съюзническите войски в първата световна война.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *