Пиян и под афект потрошил стъклата на шкафовете за книги в парк „Дружба”. Щетите са възстановени

0

Пиян мъж, в състояние на афект, е натрошил стъклата на шкафовете с книги в парк „Дружба” във Велико Търново. Той живее в близост до парка и е установен  за часове от полицията. Направил е признание за стореното и е поел ангажимент да заплати щетите.

За съжаление, тази постъпка не е просто вандалски акт. Освен, че се съсипва нещо, направено за всички жители на града, счупените стъкла са и опасни за децата, които играят в парка. Затова по най-бързия начин поправихме стореното, каза за „Болярски новини” Георги Радев, председател на фондация „Генерал Протогеров”, която е инициатор и реализатор на идеята за шкафовете с безплатни книги. Обмисля се вариант стъклените прозорчета да бъдат заменени с такива от плексиглас, за да бъдат предотвратени подобни посегателства.

В никакъв случай няма да се откажем от тази идея, напротив, свидетели сме на все по-засилен интерес към книгите, каза Радев.  За съжаление, колкото повече хора даряват литература, толкова повече зачестяват и кражбите, допълни той.

През лятото на 2018 година патриотичната фондация „Генерал Протогеров” започна кампания под наслов „Да спасим книгите на Велико Търново”. В четири шкафа на възлови места в центъра на града бяха поставени шкафове, които се зареждат с разнообразни заглавия. Почти веднага започнаха и набезите на злосторници, които отмъкваха книгите и продаваха на улични търговци.

За да предотвратят кражбите, доброволците от фондацията започнаха да маркират изданията с надписи на предната корица, че са за безплатно ползване и призовават гражданите също да оставят свои книги от домашните библиотеки за разменно четене.

снимка: Цветелина Пренгова

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *