Кметът на Павликени Емануил Манолов влиза в ръководството на Съвета на Европейските общини и региони

0

 

 

Кметът на община Павликени Емануил Манолов, който в момента председателства Мрежата на Асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (NALAS), става член на Изпълнителното бюро на Съвета на Европейските общини и региони (СЕОР).

Председателството на NALAS се предава на ротационен принцип между асоциациите-членки и НСОРБ пое този пост в най-трудния за региона, Европа и целия свят момент – през април 2020 г. Оттогава досега значително бе динамизирана работата на организацията и  асоциациите от региона системно обменяха информация за мерките, въведени от местните власти в процеса на управление на кризата. По инициатива на НСОРБ и NALAS бе изготвен анализ на социално-икономическите последици за ЮИЕ, в който се включиха 136 местни власти от Югоизточна Европа и на тази основа бе изготвен доклад,  представен през септември 2020 г. на форум в присъствието на Президента на Камарата на регионите в Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа г-жа Гун Мерит Хелгесен. Асоциациите на местните власти от региона обединиха усилия и за формиране на препоръки  за възстановяването на местните  общности в пост-кризисния период.

Определянето на действащия председател на NALAS за член на Изпълнителното бюро на Съвета на Европейските общини и региони е сериозно признание за активността на NALAS и в частност на НСОРБ в приобщаването на местните власти от региона през последната година.

НСОРБ има и изпълнителен президент в ръководния корпус на Съвета на Европейските общини и региони – кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която бе избрана през юни 2020 г. на този пост.

През 2021 г. СЕОР ще продължи да работи за силните местни и регионални власти, които играят активна роля в справянето с глобалните предизвикателствата и осигуряването на устойчивост при кризи. Основната цел в дейността на организацията остава запазването на водеща роля и чуваемостта за проблемите на местните и регионалните власти и техните сдружения в Европа и по света, в контекста на съвременното разбиране за устойчиво, зелено и стабилно възстановяване.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *