Проф. д-р Любомира Попова и Димитър Николов от листата на ГЕРБ-СДС: 5% от брутния вътрешен продукт ще е за просветата

0

Образованието е стратегически и водещ приоритет. Като работодатели сме се убедили, че човешкият ресурс и добрата професионална подготовка са решаващи фактори. Част съм от екипа на коалиция ГЕРБ-СДС, защото с опита, който имам мога да бъда полезна в реализиране политиката на реформиране на българското образование. Това заяви пред ръководството на „Аркус“ проф. д-р Любомира Попова, която е досегашен областен управител и кандидат за депутат от ГЕРБ. По време на срещата тя бе с колегата си в листата на най-голямата дясна коалиция с №28 Димитър Николов.

„Българският учител показа, че както и в предишни трудни времена работи, за да съхрани духа на българската нация и да изведе обществото напред. Това, за което ще продължим да работим в тази сфера е 5 % от БВП да е за образование, а 1 % от него да е за висше образование“, обясниха проф. Попова и Димитър Николов. Те подчертаха, че това е водещ приоритет в управленската програма на ГЕРБ „България следващо поколение“.

Акцент е поставен и върху връзката образование-бизнес, която в последните години става все по-добра, във все повече училища се разкриват професионални паралелки. Затова е важно да се увеличи приемът в специалности, които са атрактивни за бизнес, бе общото мнение на участниците в срещата.

През последните години се повиши значително не само заплащането на българските учители, но и се акцентира върху подготовката и квалификацията на учителските кадри. Издигнат бе престижът на преподавателската професия в обществото. Затова и все повече стават младите колеги педагози, посочи проф. д-р Любомира Попова.

„Приемам мястото си в челото на листата на ГЕРБ – СДС като доверие и ясен знак, че образованието е във фокуса на бъдещото управление на ГЕРБ, защото аз самата по професия и призвание съм част от най-важната обществена сфера – просветата“ – подчерта проф. Любомира Попова. Тя увери още, че политиката за траен ръст на заплатите в сферата на образованието е категорично заявена от ГЕРБ и „заверена“ със солиден финансов ресурс, който предстои да бъде инвестиран в подобряване и модернизиране на училищната среда. Важният за изграждането на трайни образователни навици процес на въвеждане на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните ще продължи и ще разшири с обхващането от обучителната система на 5- и 6-годишните.

Модернизирането на училищата, изграждането на спортни площадки и бази е неразделна част от цялостния комплекс от мерки за подобряване на образователната система.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *