НВУ „Васил Левски” подписа договор с военни академии в Румъния, Гърция, Полша и Франция

0

Договор за партньорство с четири университета в Румъния, Гърция, Полша и Франция подписа Националният военен университет „Васил Левски”. Официалната церемония, на която присъства и началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов, беше част от първата работна среща по проекта „Международен технически семестър по отбрана и сигурност”, финансиран по европейската програма „Еразъм+”. Домакин на срещата, която се проведе онлайн, беше Шуменският факултет на Националния военен университет, където са концентрирани техническите инженерни специалности.
Военно-техническата академия „Фердинанд I” в Букурещ, Румъния, която е водещата организация по проекта, Военният университет по технологии в Полша, Гръцката военно-въздушна академия и Военно-въздушната академия на Франция са четирите вуза, с които Националният военен университет „Васил Левски” във Велико Търново ще работи.
„Националният военен университет „Васил Левски” е основна военнообразователна институция в Република България и подготвя офицери за Българската армия и други структури в сектора на сигурността и отбраната, както и студенти в 6 професионални направления. Радвам се, че сме партньори в този проект, чиято история е свързана с нашата съвместна работа с Европейския колеж по сигурност и отбрана и с ползотворното ни сътрудничество с полковник Харалд Гел, за което бих искал да му благодаря. Вярвам, че отношенията между университетите трябва да се поддържат и увеличават. Вярвам, че „ние“ означава повече от „аз“. Когато работим заедно, успехът е само на крачка. Един от най-почитаните национални герои в България, който е и покровител на нашия университет Васил Левски, е казал преди много години „Времето е в нас и ние сме във времето“.

Нека това послание ни вдъхнови да работим за по-добри дни на партньорство и сътрудничество в Европа”, каза в приветствието си към всички участници в работната среща началникът на Националния военен университет бриг. ген. Маламов, по време на първата работна среща, в която и петте университета представиха историята си и своята мисия.


„Като част от сътрудничеството ни с четирите военни академии, ще бъде подготовката на учебно съдържание, което да бъде валидно във всяка една от партньорските организации. Курсантите, които изберат да завършат техническа специалност в някой от тези университети, ще получат шанса за един семестър да се обучават в някой от останалите четири военни академии и този семестър ще им бъде признат навсякъде. Ще им бъдат признати оценките, както и кредитите”, уточнява майор гл. ас. Красимир Славянов, който е координатор на проекта за Военния университет и преподавател в катедрата по компютърни системи и технологии във факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и компютърно-информационни системи”.
Курсантите ще могат да участват в тази мобилност след шестия семестър, а модулите, които са включени в международния договор, са по военни и технически науки, мехатроника и механика, електроника и компютърни науки, базов инженеринг.
Проектът е за две години, но и след като тези две години изтекат, петте военни университета ще продължат партньорството си. Средствата, отпуснати по европейската програма „Еразъм+”, са в размер около 194 000 евро, от които за Националния военен университет – 50 000 евро.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *