Селата край Велико Търново са пример за успешния модел на интегрирани социални и здравни услуги

0

Държавата предприе редица стъпки, за решаване на проблема с обществения транспорт от малките селища до областния център Велико Търново. Миналата година, благодарение на усилията на Националното сдружение на общините в България, чийто председател е кметът на Община Велико Търново и областен координатор на ПП ГЕРБ, Даниел Панов, беше постигнато увеличение на средствата за субсидиите от централния бюджет с 6,5 млн. лв. (от 18,5 млн. лв. на 25 млн. лв.), като целта е гарантиране на равен достъп на населението до обществен транспорт. Това заяви на срещи с жителите на селата Малки чифлик, Пчелище, Велчево, Церова кория, Миндя и Шереметя, кандидатът за народен представител Станислав Стоянов. С хората от шестте населени места се срещнаха и колегите му от листата на ГЕРБ-СДС проф. Любомира Попова, Росица Димитрова и Георги Недев.
Станислав Стоянов припомни, че Народното събрание прие промяна в законодателството и криминализира нерегламентирания превоз, а с промените в Закона за автомобилните превози, се даде възможност на слабонаселените общини на територията на цялата страна да субсидират транспортните си линии.
Жителите на Велчево приеха с радост новината, че от есента на тази година нов превозвач ще поеме линията, която свързва селото със старата столица и ще бъде възстановено разписанието от преди пандемията, която наложи редуциране на линиите.


„Селата край Велико Търново са пример за успешния модел на интегрирани социални и здравни услуги за хора от всички възрастови групи. Това е особено важно във време на пандемия, когато никой не трябва да бъде сам и без подкрепа“ каза кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Росица Димитрова. По думите й в село Церова кория нивото на социалните услуги и тяхното разнообразие отговаря на изискванията на един голям град.В населеното място се строят четири нови центъра за грижи, предстои реновиране и модернизиране на материалната база на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост. Общо 16 са действащите социални услуги в шестте села, с чийто жители се срещнаха кандидатите за народни представители.


В Пчелище хората благодариха на правителството на ГЕРБ за осигурените над 700 000 лева, с които бяха реконструирани църквата и читалището и беше извършен ремонт на една от най-разбитите улици в селото. Жителите на Миндя изразиха задоволството си от рехабилитацията на пътя до село Присово, с което бе решен наболял за двете населени места транспортен проблем. „И в следващия мандат на ГЕРБ ще продължат ремонтите и обновяването на третокласната пътна мрежа, като част от инфраструктурните приоритети на партията“, увери присъстващите кандидатът за народен представител Георги Недев.
Жителите на Церова кория трогнаха Любомира Попова с искрената си благодарност за това, че като областен управител е съдействала училището в селото да получи статут на защитено и то да продължи да приема все повече първокласници. „ Образованието остава водещ национален приоритет за ГЕРБ. Затова и в програмата на партията „България следващо поколение“ е залегнал ръст на публичните разходи за него“, каза кандидатът за народен представител проф. Попова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *