февруари 23, 2024

Теодор Тутеков от ШК „Асеневци” е победител в първия шахматен турнир „Рицарите на бялата дама” в Горна Оряховица

0

 

 

В Горна Оряховица се проведе шахматен турнир „Рицарите на бялата дама” , организиран от ШК „Асеневци”, Димитър Николов и Общината. При отлични условия в просторната спортна зала „Никола Петров” 50 деца от различни краища на България премериха сили в надпреварата. Наградният фонд от 1000 лв. бе разпределен в парични и предметни награди. Турнирите бяха два: „А” турнир за деца до 10,12 и 14 години и „Б” турнир за деца до 8 години. Шахматните партии се играха на контрола 10 минути + 5 секунди по швейцарска система в  6 кръга.

В „Б” турнира едноличен шампион стана Георги Стефанов от ЦСКА, София, следван от представителите на домакините от ШК „Асеневци” Денислав Желязков и Данаил Симеонов. При момичетата със злато се окичи Михаела Трифонова, сребърен медал взе Александра Георгиева, а Теона Тутекова бе приятната изненада на турнира. За своите 5 годинки тя постигна две победи и една равна среща, с което заслужи бронзовия медал в групата на 8-годишните момичета. И трите представителки, попълнили челната тройка, се подготвят от основния треньорски екип на ШК „Асеневци”.

„А” турнирът бе изключително оспорван до самия край. Много достойни малки шахматисти се бориха усърдно, за да заслужат купата „Рицарите на бялата дама”. Над всички се оказа 10-годишният Теодор Тутеков от ШК „Асеневци”, който защити честта на Горна Оряховица и остави купата в своя роден град. „Теди е едно от най-упоритите ни и талантливи деца, което обича шахматната игра с цялото си сърце. Винаги има желание да тренира, занимава се и самостоятелно, съобразно указанията, които сме му дали. От ШК „Асеневци” сме уверени, че усилията, които влагаме в неговата подготовка, си заслужават. Успехите му вече са факт, а още по-големите несъмнено предстоят.”, заявява личният му треньор мм Цвета Галунова.

В генералното класиране на турнира второ място зае друг бързопрогресиращ състезател на ШК „Асеневци” Валери Белчев, който живее в гр. София. Двамата с Теодор завършиха наравно в срещата помежду си и победиха останалите съперници, но допълнителните показатели отредиха  купата на Теодор в генералното класиране, а Валери се окичи със златен медал в своята възрастова група до 12 години. В тази възрастова категория среброто грабна Ивайло Мерджанов от Севлиево, а бронзът – боляринът Веселин Маринов. При 10-годишните момчета след Тутеков застанаха Александър Атанасов от ШК „Славия”, гр. София, и Йоан Велчев от ШК „Орловец 1997”, гр. Габрово. В същата възрастова група при момичетата със злато се окичи търновската принцеса на „Асеневци” Вяра Петкова, следвана от Магдалена Цолева от „Дунав-Русе” и Кристина Данаилова от школата на „Асеневци” в гр. Павликени. Криси бе и рожденичка на този ден. Тя почерпи всички участници, а организаторите й поднесоха подарък – специален суитчър с емблемата на клуба.

Турнирър бе открит от г-н Димитър Николов, патрон на шахматната проява, а наградите връчиха кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и г-жа Петя Богданова, която активно спомагаше целия процес на организиране на събитието. „Захарни заводи” пък осигуриха пакети с лакомства за всички малки любители на древната игра, които взеха участие в турнира.

Ръководството на ШК „Асеневци” благодари на целия екип на Община Горна Оряховица, спомогнал активно за организирането на този незабравим детски шахматен празник. „Специални благодарности отправяме към г-н Димитър Николов, който показа своята голяма съпричастност за развитието на шахмата в Общината и за желанието му да утвърдим „Рицарите на бялата дама” като традиционен детски турнир, който да се превърне в емблема на шахмата в Горна Оряховица.”, споделиха организаторите от ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *