Ценна картина постъпи във фонда на Галерията в Горна Оряховица

0

Ценна картина постъпи във фонда на Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Портретът на Атанас Буров, дело на Иван Караиванов, е едно от най-новите произведения на автора. На Галерията то бе дарено от Димитър Николов.
Този символичен жест, отправен към галерията в града ни, е засвидетелствано уважение и към автора на творбата – Иван Караиванов, художник с богата творческа опитност и чувствителност. По волята на дарителя, картината ще бъде окачена в Гербовата зала на Община Горна Оряховица, където смислово и съдържателно намира достойно място редом с друго произведение от същия автор – портрет на Елена Грънчарова. Тези два образа, пропити с историята на Горна Оряховица, създаващи знакова същност и идеологична значимост, преоткриват логично мястото си в сградата на Общината, коментира уредникът на Галерията д-р Деница Иванова-Алексадрова.
Иван Караиванов е едно от добре познатите имена на творци в града ни. Автор с дълъг житейски и творчески път, неговата палитра е уравновесена, прецизно изследваща всяка форма или трепкаво вибрираща в цветните мазки на живописното светопредаване. Предпочитаните сюжети са вдъхновявани от природата, от града, от красотата на българската селска къща с характерния й градеж, от родното. Често под четката на Караиванов заживяват и образи от историческото ни минало със силно символно присъствие. Чувството за познато засилва усещането на близост и сродяване с творческата действителност на художника, описва автора д-р Александрова.
През лятото бях в ателието на Иван Караиванов, за да се запозная със здравословното му състояние. Тогава картината бе започната.

Поръчах я за себе си, но прецених, че е по-добре да постъпи във фонда на Галерията. За мен е важно да се опазва културната памет на Горна Оряховица и апелирам всички ценители да съдействат, за да не се разпилее наследството на Иван Караиванов, бе краткият коментар на Димитър Николов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *