Отличиха заслужили личности на тържествена онлайн сесия на Великотърновския общински съвет

0

Тържествена онлайн сесия по повод празника на Велико Търново проведе днес Великотърновският общински съвет .

Най-важното на днешния празник е да бъдем с близките и приятелите си без пандемия и без страх за здравето и живота им, затова трябва да направим цивилизационния избор, с който да защитим първо тях, така и себе си, каза по време на сесията кметът Даниел Панов.

Церемонията, която се проведе в Ритуалната зала на Общината, беше предавана на живо във фейсбук.

Панов връчи отличието „Почетен гражданин на Велико Търново” на проф. д.и.н. Милко Палангурски, също и на носителите на наградата „Велико Търново“ – археолога д-р Иван Църов и маестро Живко Петров.

„Приемам тази награда не толкова лично, а като като признание за една група хора, които през последните 35 години с труда си помогна за утвърждаване на града на полагащото му се по достойнство духновно и историческо място в България. Всички наши идеи нямаше да станат факт, ако местната власт не си вършеше работата“, каза след получаването на наградата  проф.  Палангурски. Той емоционално призна, че не може да си представи един ден да се събуди без да види величествената крепост Царевец и Патриаршията.

„Благодаря за високата чест. Успехите на Регионалния исторически музей се дължат не само на работата на екипа, но и на добрата координация с местната власт. Общите усилия да стопанисваме добре музейните обекти, дадоха отличен резултат“, сподели по време на награждаването д-р Иван Църов.

Маестро Живко Петров заяви, че за него е чест и привилегия да е носител на тази награда. Спомням си тук едно прекрасно детство, музикалната школа и си пожелавам да бъдем по-добри и по-човечни, каза още той.

Кметът  Панов призова жителите на общината да бъдат смирени и обединени в битката срещу коронавируса.Днес, заради епидемията, празникът ни отново е по-различен. Важно е да направим цивилизационния избор – здравето, за да дойдат отново  добри времена, в които ще празнуваме заедно. Днес искам да благодаря и да се поклоня пред лекарите и медицинските служители, които повече от година се борят за спасяването на стотици животи и въпреки умората продължават да изпълняват дълга си“, допълни още кметът.

На тържествената сесия посмъртно като почетни граждани бяха удостоени и  37 славни генерали, родени и произведени в старата столица.

Точно в 12,00 часа камбаните на всички църкви в града бяха ударени 33 пъти.Те ще звънят всеки ден до Възкресение Христово в същия час, заедно с камбаните на Царевец .

снимки: Община Велико Търново

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *