20 години от откриването на Вечния огън на паметника „Майка България”. Проектът е дело на Ротари клуб – Велико Търново

0

На днешния празничен ден – 22 март 2021 г, се навършват 20 години от откриването на Вечния огън в криптата на паметника „Майка България“.

Това е първият изцяло реализиран проект на Ротари клуб –  Велико Търново. Ротарианците са автори на идеята, проектирането, съгласуването и изграждането на паметния знак, като го финансират със собствени средства.

Паметникът на победите – „Майка България”, е открит на  6 май ­ Деня на храбростта през 1935 г. Началото на изграждането на емблематичния монумент е в далечната 1926 г., когато на 9 март се свиква общоградско събрание. Инициатор е дружеството на запасните офицери “Бунар Хисар”, в което се заражда идеята да се отдаде почит на воините, които във войните за национално обединение не познават нито едно поражение и записват светли страници във военната ни история. Подета е акция по набиране на средства, която добива всенароден характер. Пристигат дарения от обществени организации, дружества, училища, общински съвети, банки, земеделски кооперации, фабрики от окръга, граждани. Обявен е конкурс за проект, който печели Светослав Йоцов от София ­ възпитаник на Художествената гимназия в Лайпциг. Прототип на Майка България става красивата ученичка от Девическата гимназия Катя Петрова Кавалджиева.

Основният камък на паметника тържествено е положен на 23 септември 1928 г. Строежът по различни причини се проточва, за да стигне заветния 6 май 1935 г.

Основната художествена идея е била в криптата да бъде положен саркофаг, изработен от рядък мрамор в Италия, но средствата не достигнали това да бъде осъществено. И така 66 години криптата останала  незавършена, до реализацията на проекта на Ротари клуба.

Запалването на огъня преди 20 години е съпроводено с тържествен военен ритуал и факелно шествие от крепостта Царевец до паметника.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *