Пиеса на Стефан Цанев репетират във великотърновския театър

0

 

 

Над пиесата „Животът – това са две жени“ на Стефан Цанев работи екип от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Нов прочит на най-поставяното драматично заглавие на бележития ни творец ще предложи гост-режисьорът Невена Митева. Ролите в спектакъла са поверени на актьорите Стефка Златкова, Силвия Шекилова и Стоян Борисов. Със сценографията и костюмите се е заела Лидия Къркеланова, а над музиката за постановката работи Петър Атанасчев. Премиерата на спектакъла на великотърновска сцена ще бъде през април.

Невена Митева определи пиесата „Животът – това са две жени“ като едно от най-добрите заглавия в българската драматургия, писани през втората половина на XX век. Тя припомни, че текстът е създаден през 1984 г., а през годините в образите на двете жени са се превъплъщавали някои от най-големите български актриси. Сред тях са Катя Динева, великата Елена Стефанова, която е почетен гражданин на Велико Търново, Доротея Тончева.

„В основата на пиесата стои класическият триъгълник „майка – син – любима“ и представя човешкия живот с цялото му многообразие и пъстрота. Сюжетът се базира на сблъсъка между два противоположни свята, които не могат един без друг, на два ярки женски характера, два светогледа, които взаимно се провокират и допълват“, сподели гост-режисьорът.

По думите й цитатът „Животът, сине, са две жени – майката и любовта. Без майката живот няма, а без любов – не е живот“, превърнал се в крилата фраза, говори за изключителната актуалност на пиесата, независимо от времето. „Много малко са истинските женски образи в българската драматургия. Тези на вдовицата Секула и любимата Светла олицетворяват два полюсно различни характера, които едновременно се привличат и отблъскват“, обясни Невена Митева. Тя призна, че „Животът – това са две жени“ ще бъде представление за живота, за любовта, смъртта, за всичко, което прави живота ни толкова труден и толкова интересен.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *