Татяна Лолова отлетя за небесния театър. Поклон!

 

Голямата актриса Татяна Лолова е починала. Известна главно с комичните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото, тя е любимка на поколения българи. Лолова последва към по-добрия свят своите колеги Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и цяла плеяда звезди от родната сцена.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София.

Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 56 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Лолова играе в спектакъла до 2017 г. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър.

Тя е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви и въздействащи.

Член е на Съюза на българските филмови дейци (1987). Написва автобиографичната книга „1/2 живот“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!