Любомир Марков от листата на „Демократична България – Обединение“: „На четвърти април нека хората ни дадат право да свършим работата си!“

0

 

Известният великотърновски предприемач, който развива бизнес в областта на туризма, е под номер 4 в кандидат-депутатската листа на Коалиция „Демократична България – Обединение“. Пръв негов приоритет е да работи за ръст на културно-историческия туризъм, съхраняване и опазване на културно-историческото наследство. Несъмнено на това поприще се е доказал – с опита, експертизата, признанието и делата си.

„От всички древни цивилизации до днес е останала най-вече културата им. Затова аз и колегите от Демократична България ще подпомагаме хората, които някога в бъдещето ще бъдат нашата памет и ще бъдат разказа за нашето време. А нашият град със сигурност ще остане едно от лицата на далечното българско минало. Само че трябва да развиваме потенциала му, защото старата столица и болярите могат повече“, обяснява мотивите си да участва в кампанията успешният търновски предприемач.

Любо Марков е завършил руска филология във ВТУ и от над 35 години животът му е свързан със старата столица. В младежките си години се занимава с различни дейности, дори работи в Албания и Мозамбик, а когато се завръща във Велико Търново през 2003 г. започва самостоятелен бизнес с недвижими имоти. По това време е бумът на англичани, които масово купуват къщи в областта, пък и в цяла България. Покрай тази своя дейност Марков се запознава с Едмън Бек – тексаски милионер, който проявил инвестиционен интерес към нашия град и по-конкретно към  Старата поща. Сградата обаче и до днес не е продадена, но затова пък Бек купува емблематичния за Велико Търново Хан Хаджи Николи.  Историята за това е известна и е достойна за филм с неочакван край, понеже американецът за пръв път видял сградата на някогашна банкнота от 2 000 лв, емисия 1994 г.

Две години след запознанството си с Бек, Любо Марков му изпраща въпросната банкнота с шеговита провокация: „Вие на вашите долари какво имате нарисувано освен Белия дом”. Още на другия ден получава лаконичен факс: „Купувам сградата, Ед. Бек“. Така Бек купува първия си имот във Велико Търново за 900 000 лв. След петгодишен ремонт и около 2 млн. долара инвестиции Ханът е открит през 2010 г. А  тогавашният министър и бъдещ президент Росен Плевнелиев връчва статуетка за Сграда на годината и за опазването на културно-историческото ни наследство.

Днес в хана има галерия с над 150 картини на художници, които правят изложби и после дарения, музей и елитен ресторант. Тук е гостувало копието на Панагюрското съкровище и оригинали на много други съкровища от страната и чужбина. А гостите на хана се настаняват в хотел „Арте“, който също се управлява от Марков.

По-късно Бек купува няколко сгради около Хана, както и хотела „Царъ Борисъ“, който до около две години трябва да стане действащ. И това е поредния амбициозен проект на Любомир Марков, с който Търново ще продължи да развива успешно туризма си…

 „Болно ми е, че във Велико Търново се говори за сезонен туризъм. Няма как в областта на културния туризъм да има сезони – те са в Банко и по морето, но в областта на културата това е нелепо. Трябва цялостна концепция за развитието на туризма, а не да се действа на парче“, споделя за мотивите си да участва в кандидат – депутатската кампания Любо Марков. И уточнява:

„На четвърти април нега хората да ни дадат правото да свършим работата си. Вярвам в старата българска поговорка – една ока зърно да имаш, дай го на майстор, да ти го смели. Искаме да ни възложите задачата да смелим зърно и аргумента, че няма за кого да се гласува отдавна вече не е актуален“, казва изтъкнатият предприемач.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *