Блага вест! Днес се роди болярче, заченато инвитро, благодарение на общинската програма, фондация „Искам бебе“ и Ротаракт

Блага вест дойде във Велико Търново днес. На Благовещение проплака момченце, което се роди след зачеване инвитро. Това е голяма радост както за родителите, така и за всички нас, каза за „Болярски новини“ Вероника Михайлова, областен координатор на фондация „Искам бебе“.

Родителите на малкото юначе са подпомогнати няколко пъти от общинската програма „Ин витро“, фондацията и младежите от Ротаракт – Велико Търново, които вече няколко години организират за 8-ми март благотворителната кампания „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“. Тази година те събраха от акцията 1620 лева, които са предоставени в помощ на двойките с проблеми в зачеването.

66 бебета са се родили в община Велико Търново от 2011 година до сега с подкрепата на общинския фонд, фондацията и младите ротарианци, допълни Вероника Михайлова. Подкрепени са над 170 двойки.

Радостта ни е още по-голяма, защото момченцето се появи на бял свят точно днес, когато  „Искам бебе“ отбелязва своя 14-ти рожден ден, каза още координаторката за областта. Над 3000 са бебетата, които са проплакали, благодарение на подкрепата от фондацията, която работи с всички клиники по репродуктивна медицина в страната.

До 1 април продължава приемът на документи от родители, които искат да кандидатстват за подпомагане от общинския фонд „Ин витро“ във Велико Търново.  Одобрените двойки ще бъдат подпомогнати със средства в размер до 2000 лв. Парите могат да се използват само и единствено за медицински цели, свързани със сбъдването на мечта за рожба.

Наборът документи трябва да включва заявления и декларации по образец и се подава в центъра за административно обслужване или на електронния адрес на общината.

Комисия, назначена със заповед на кмета Даниел Панов, след това ще разгледа подадените кандидатури в едномесечен срок и ще вземе решение кои семейства ще бъдат одобрени за финансиране. Отговорната задача е поверена на 7 души, сред които четирима общински съветници – лекари.

Местната програма за асистирана репродукция стартира през 2011 година като част от социалната и здравната политика на Община Велико Търново. Тя се реализира в партньорство с фондация „Искам бебе“ и сдружение „Зачатие“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!