Полк. Веселин Мадански се прости с бойното знаме на Военния университет

Полковник проф. д.н. Веселин Мадански се прости със знамето на Националния военен университет „Васил Левски” на тържествена церемония. След 35 г. служба във Военния университет, той премина в запаса.
„Традициите са всички онези ценности, които характеризират всяко общество. А армията е изпълнена с традиции. Днес ние отдаваме нашето уважение и почит към един достоен български офицер, достигнал върха и края на своята военна кариера. Но аз съм убеден, че няма военнослужещ, който да обича своята работа и това да е краят на неговите взаимоотношения с армията. Пътят на всички ни започва с полагането на военната клетва, но няма край. И аз съм убеден, че полк. Мадански ще продължи да работи за Българската армия, независимо дали е в строя или извън него”, каза в словото си началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов. Той благодари на полк. Мадански за всеотдайната му служба, за всички обучени от него достойни български офицери, от които армията има нужда. След това връчи на полковника плакета на Националния военен университет и наградата от министъра на отбраната Красимир Каракачанов – 7,62 мм магазинна винтовка Мосин.


Полк. Мадански получи подарък и от своите колеги от департамент „Езиково обучение и физическа подготовка” и катедра „Специализирана подготовка” на факултет „Общовойскови”, с които той е работил най-дълго.
„В преподавателската си дейност винаги съм се ръководил от думите, написани на първата страница на дневника на дядо ми, който е бил учител – за да преподаваш, трябва да обичаш това, което преподаваш и тези, на които преподаваш. По-късно открих, че това са думи на руския историк акад. Василий Ключевски и считам, че те отразяват същността на понятието призвание”, каза по време на церемонията полк. проф. д.н. Веселин Мадански. Той призна, че е благодарен на всички свои учители във Военния университет, както и на своите обучаеми, защото: „Както е констатирал Сенека – когато учим другите и ние се учим. И искам да напомня на моите обучаеми, че военнослужещ е професия, борец е черта на характера, а воин е състояние на духа. И формирането на този дух започва от тук, продължава през цялата служба и през целия живот, при това всеки ден”.
Полк. Веселин Мадански работи в Националния военен университет 35 години. Той е преминал последователно през всички академични длъжности и завършва военната си кариера  като професор в областта на сигурността и отбраната в катедра „Специализирана подготовка”.
Преминал е и през много ръководни длъжности в Националния военен университет. Бил е председател на методическо направление „Приложна лингвистика”, директор на департамент „Чуждоезиково обучение”, началник на отдел „Учебна и научна дейност”, на Центъра за дистанционно обучение, директор на новосформирания департамент „Езиково обучение и физическа подготовка”, бил е един мандат и зам.-началник по учебната и научна част на НВУ.
Полк. Мадански е бил военен наблюдател в мироопазващата мисия на ООН в Камбоджа, първата, в която участва България. Водил е и взвод курсанти и в най-голямото учение по програмата „Партньорство за мир” в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!