ШК „Асеневци” продължава да търси помещение. Ръководителите му се обръщат към местния бизнес за подкрепа

 

 

Шахматен клуб „Асеневци” е един от най-големите шахматни клубове в България. Негови възпитаници са многократни държавни шампиони и национални състезатели. Ръководителите му отправят предложение за сътрудничество към местния бизнес в Община Велико Търново. Целта е осигуряване на подходящо помещение за дейността на клуба. Това, за което мечтаят младите ръководители на ШК „Асеневци” – международната майсторка Цвета Галунова и фиде-майсторът Даян Нинов,  е да имат свое независимо, удобно, просторно и светло място, в което да създадат шахматна атмосфера и да превърнат  в уютен „дом на шахмата”.

Наемите на пазарни цени обаче са непосилни за спортния клуб и поради липса на подходящо общинско помещение у тях се поражда идеята да отворят дарителска кампания с надеждата, че биха могли да спечелят за благородната си каузата местния бизнес, който да им помага за наема поне за известно време, докато успеят да заработят на пълни обороти и да генерират достатъчно средства, за да покриват разходите си за дейността.

„Желаем да вземем база във възможно по-добро състояние, за да можем веднага да я накараме да заработи. От 6 години мечтаем за шах клуб, надяваме се в най-скоро време да сбъднем мечтата си! Търсим партньори, с които заедно да сътворим едно хубаво и обаятелно шахматно място в града, което да е удобно и достъпно за всички. Представяме си как вътре ще създадем подходяща атмосфера, окачвайки портрети на силни шахматисти, обособявайки кът с шахматна библиотека, кът с наградите на клуба. Имаме нужда от място, което да наречем „свое”, където децата ни да се чувстват свободно и у дома си. Да не сме притиснати от времето и да не се налага да мъкнем тежките торби с шахове, часовници и други шахматни пособия от място на място. Основната ни цел е да осигурим зала за тренировки и турнири за десетките си деца, да създадем добри условия за развиване на високо спортно майсторство, но желаем също така да отворим вратите си за любители и да организираме различни шахматни събития като отворени лекции, предназначени за широк кръг от хора, общи сеанси, атрактивни блиц турнири, състезания по двойки и още куп идеи в полза на популяризирането на шахматната игра, правейки я по-достъпна за широката аудитория. ШК „Асеневци” винаги е бил иновативен, разчупен и гъвкав, това го доказахме дори с факта, че успяхме да се развием и утвърдим на шахматната сцена без да имаме своя база. Днес обаче ние сме решени да направим следващата крачка в своята еволюция, крачка, която вярваме ще бъде и в посока на еволюцията на шахмата като цяло в България”, уверени са ръководителите на ШК „Асеневци”.

„Шахматът е най-древната игра. Той е спорт, но и част от културата на човечеството, трупана с хилядолетия.  Той е изкуство и творчески процес. За разкриването на неговите тайни се използват и научни методи. Това го превръща в една симбиоза от спорт, наука, култура и изкуство. Смятаме, че отношението към най-древната и мъдра игра е показателно за културната зрялост на обществото“ , споделят още майсторите по шах и ръководители на ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!