Евродепутатът Радан Кънев: „Велико Търново традиционно е един от най-силните райони на Демократична България. Очаквам да имаме народен представител!“

0

 

 

Велико Търново традиционно е един от най-силните райони на Демократична България и очаквам да имаме народен представител. Знам, че това не е лесна задача, че не е гарантирано, но виждам много активна кампания. Това каза в старата столица евродепутатът Радан Кънев, който се срещна с граждани от областта, както и с кандидатите за депутати от листата на Коалиция „Демократична България – Обединение“.

По думите му особено в последните десет дни на кампанията има много голямо раздвижване, макар и в условията на ковид-криза, а в някой райони като Шумен, Варна, Велико Търново и др. ентусиазмът на кандидатите от демократичната общност напомня този от предишни години. Затова Радан Кънев прогнозира по-висок резултат за коалицията, отколкото „нелошия, който в момента дават социолозите“.

„Тук виждам една от най-активните кампании, както от страна на водача ни Калоян Янков, който помним с много силна заявка от местните избори и с един неочаквано висок резултат като кандидат за кмет, така и от структурата на ДСБ и особено от Людмила Илиева. Надявам се, че заедно с областния ни председател Йордан Байчев ще постигнат високи резултати в по-малките общини, който ще е решаващ фактор да имаме мандат от Великотърновска област“, посочи още евродепутатът Радан Кънев.

Той призна, че най-трудния въпрос е как точно ще се конституира новата власт след четвърти април. Според него обаче нещата ще се развият много бързо:

„Очаквам президентът да свика Народното събрание и да връчи първия мандат много бързо, в рамките на дните след обявяването на резултатите, така че няма да чакаме кой знае колко много, за да видим как ще се развият нещата. За първи път се говори активно за възможността да не се сформира правителство и да има нови избори на есен. Това не може да е добър сценарий в условията на криза. Това е тревожен сценарий, но най-важното с оглед на тази несигурност, независимо дали говорим за нови, бързи избори, или за трудни коалиционни преговори и евентуално нестабилна коалиция, трудни мнозинства и даже кабинет на малцинството – всичко това са отворени възможности и всяка една от тях води до един основен извод. Това е, че следващият парламент ще е изключително важен имено в ролята си на парламент. Ние свикнахме през изтеклия мандат, че парламентът просто е една група хора, които валидират волята на султана. Съвсем различна ще е ролята на следващия парламент. На него може да му се наложи да актуализира бюджета без правителство. Може да му се наложи да актуализира Националния план за възстановяване от ковид-кризата без правителство,защото сега подготвеният план не върши работа. Той нито ще бъде одобрен от ЕК, нито ще реши преди всичко проблемите на хората. Може да му се наложи да адаптира България към нормите на Зелената сделка без редовно правителство. Така че изключително важно е кой ще бъде в парламента и като политически сили и като личности. От тази гледна точка – че парламентът и хората в него ще бъдат много по-важни, отколкото сме свикнали, и слава Богу, защото сме парламентарна република, е много важно да се гласува за Демократична България с номер 11“, призова от Велико Търново евродепутатът Радан Кънев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *