Автомагистрала „Хемус“ стига до Велико Търново в края на 2022 година

0

Цените на имотите в районите на Велико Търново и Ловеч трайно бележат засилен инвеститорски интерес след активизиране на процеса по изграждането на АМ „Хемус“. Всъщност, пазарът безапелационно опровергава скептиците. Амбицията на правителството, ако не бъде забавено съставянето на новия министерски съвет, е до средата на 2024 магистралата до Варна да бъде в експлоатация, подчерта заместник-министърът на МРРБ Николай Нанков. Заедно с кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС от В. Търново и Ловеч и кмета на старата столица Даниел Панов те се увериха в силния темп на строителството на аутобана.

„Хубаво е, че това се случва със съвместните усилия на държавната и местната власт и с личното настояване на кмета на В. Търново Даниел Панов, който председателства и сдружението на общините. „Той ни убеди да начертаем на картата разширяването на пътя в района нас. Момин сбор, където магистралата ще се свързва с бъдещото трасе на АМ „Русе – Велико Търново и защити важността на тази транспортна връзка“ – подчерта Нанков.

 

„Много дебати сме имали през годините, много хора си приписват заслугите днес, но изграждането на магистралите е резултат от интензивния диалог на кметовете с правителството. Аз лично многократно съм настоявал за трасето, което да е по-близо до Велико Търново, до Павликени, Стражица, Горна Оряховица, както и за пътя, който се проектира до Свищов. Вдигат се не само цените на имотите, но се засилва и инвеститорския интерес към региона“, заяви Даниел Панов. 30% е ръстът на строителните разрешения, издадени от главния архитект на община В. Търново за тримесечието на 2021 г. спрямо същия период година по-рано. Този факт се отчита заради строителството на магистрала „Хемус“, подчерта Панов.

Николай Нанков е ангажиран с изграждането на централната северна магистрала още от 2011-а, когато  идеята е била да минава  северно от Плевен. „Помня даже, че трасето минаваше заобикаляйки много и Велико Търново, и Ловеч. Радвам се, че избрахме прагматичното решение да следваме географския релеф. Така трасето на магистрала „Хемус“ минава на около 2 км. от Павликени, а пътуването  София – В. Търново се съкращава с повече от час.

Николай Нанков припомни, че и той и всички негови предшественици са били лично ангажирани със стартирането на  пътните проекти в Северна България още през първия мандат, на за съжаление наследените идеи са били свързани изцяло с южната част на страната.

„В рамките на този мандат бе наваксано значителното изоставане за северния район и в следващия мандат има ясен план за реализирането на всички стратегически пътни проекти на север от Стара планина“, подчерта водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Ловеч. Следващите 4 години, по негови думи, са годините на Северна България, а само след 8 години картата на икономическата активност ще бъде обърната в полза ва северните региони.

 Къде е регион Велико Търново по трасето?

82 километра е участъкът от разклона „Плевен-Ловеч“ до Велико Търново. Предшестващите строителството процедури са на финална фаза – подготвят се временните пътища. Направен е анализ на трасето, в ход са отчуждителните процедури, чакат се разрешенията за строеж.

С изграждането на магистралата драстично ще бъдат намалени пътните инциденти. Николай Нанков обърна внимание и на факта, че изграждането на тунела под Шипка само по себе си не би имало стойност без магистралата към Дунав, която ще бъде продължена до тунела със скоростен път между Велико  Търново и Габрово и връзка с магистрала „Тракия“. Изграждането на подобно сложно пътно съоръжение е доста по-продължително и затова проектирането и поръчката за възлагане бяха изтеглени във времето. От 4-те подадени оферти 2 са на консорциуми с чуждестранно участие. И 4-те оферти са по-високи от прогнозните цени и в момента се извършва анализ, предстои кандидатите да представят мотивирани обосновки.

Връзката с пътя Русе – Велико Търново

Кметът на Велико Търново подчерта, че следващата година започва проектирането на пътния възел, който ще свързва магистрала „Хемус“ и 4-лентовият път Русе- Велико Търново с урбанизираната зона на старата столица. Той припомни, че за разширяването на трасето от изхода на Велико Търново до с. Момин сбор вече е възложено проектиране.

Завоите край село Присово – важният за региона транспортен казус с т.нар. „Присовски завои“предстои да бъде разрешен до края на годината. Подготвя се предпроектното проучване за новото трасе, а през лятото ще бъде обявена процедура за технически проект и възлагане на строителството.

Северният пътен възел на В. Търново

Държавата вече е възложила изготвянето на проектна разработка. В края на месец април предстои свикването на експертен съвет в АПИ. От трите разработени варианта, предстои да бъде избран технико-експлоатационният и икономически най-обоснованият. На обсъждането ще бъдат поканени представители на местната общност, на общината, специалисти в областта на пътното проектиране и строителство. След избора на вариант ще се стартира процедурата по изграждането. До края на 4-годишния мандат комуникационната връзка ще бъде завършена. Тя ще поеме значителна част от трафика, който сега минава през централната част.

DCIM100MEDIADJI_0451.JPG

Николай Нанков:

Промените в Закона за устройство на територията

повишават качеството на пътните обекти

 

Шансът на Северна България за социално, демографско и икономическо развитие е АМ”Хемус”. Опонентите на ГЕРБ, които само до преди няколко месеца говореха, че асфалт не се яде, днес смениха мантрата и уверяват, че и без ГЕРБ магистралата ще продължи да се строи.

Същите тези опоненти правиха и внушенията за „ремонт на ремонта“, но пропускат да припомнят, че именно те успяха да построят само една отсечка от АМ „Тракия”. Те изградиха и най-скъпата магистрала у нас –  АМ „Люлин”, строена по времето на правителството на Станишев, при цена 8,5 млн. лв. за километър и точно тя се свлича. Тогава средната работна заплата в строителството е 270 лв., а днес вече – над 1100 лв.

„Ние направихме големи промени в Закона за устройство на територията по отношение на строителния надзор, за да повишим качеството на обектите. Досега строителният надзор носеше колективна отговорност  при пропуски в строителството. Ние променихме закона и при нарушение на даден член от екипа, той да носи вече лична административно-наказателна отговорност.

До преди две години в България се проектираше по съветски норми от 1987 година. Променихме наредбите за проектиране на пътища и на улични мрежи по немски норми. Променихме изискванията за пътна безопасност, за маркировки, за качеството на материалите, включително товароносимостта на асфалта.

Увеличихме и гаранционните срокове на пътищата до десет години. Всеки един от тези нормативни актове обсъждаме с браншовите партньори.

Бяхме критикувани, че строим едни от най-скъпите магистрали в Европа. Напротив, средно всички магистрали построени до днешна дата, са с цена 3,3 милиона евро на километър.  В Словакия например тази цена стига до 18 милиона евро на километър, в Германия – 11 милиона евро.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *