НВУ ще е домакин на състезание в Деня на Земята

0

Националният военен университет „Васил Левски” ще бъде домакин на хакатон на тема „ЕКОТЕХ”. Състезанието ще се проведе на 22 април в Деня на Земята и в него ще участват курсанти и студенти от двата факултета на Военния университет и ученици.

Състезанието ще премине в три етапа. Първият е под формата на викторина, в която курсантите и студентите ще отговарят на въпроси, свързани с темата. Жури, съставено от преподаватели, ще оценява отговорите, за да определи отбора-победител.

Вторият етап на състезанието е фотоизложба, която има конкурсен характер. Експозицията ще бъде открита в деня на събитието в Дома на културата. Снимките са дело на курсанти и студенти, но в изложбата фотосите ще бъдат анонимни. Всички гости на хакатона ще имат възможност да гласуват за фотографиите, за да бъдат определени победителите.

Третият етап е хакатонът, в който курсантите и студентите ще трябва да разработят софтуерни проекти по една от зададените теми. Темите са шест и са свързани с разрешаването на екологични проблеми: „Нисковъглеродни емисии и качество на атмосферния въздух”, „Малкоотпадни и безотпадни технологии”, „Чисти (зелени) технологии и екологични иновации”, „Климатични промени и климатична сигурност”, „Умен град – екологично мислене и социална среда” и „Екологично производство и биотехнологии”.

„Курсантите и студентите са разпределени в осем отбора, като два от тях ще представят Шуменския факултет на Националния военен университет. Отборите вече са си избрали тема и работят по нея. В деня на състезанието ще имат три минути да направят презентация на решението на проблема, към който са се насочили. В помощ на отборите са ангажирани академични наставници и ментори от бизнеса, които са подбрани в зависимост от темата, по която отборът работи”, коментира доц. д-р Ваня Димитрова от институт „Научно-изследователска и иновационна дейност”, който е и  организатор на събитието.

Отборът победител ще стане известен в края на деня.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *