Станислав Стоянов от ГЕРБ-СДС: Модернизация на Българската армия и либерализация на пазара на електроенергия

0

Българската отбранителна промишленост има основна роля за модернизацията и превъоръжаването на българската армия, която има специален фокус в програмата на ГЕРБ „България следвщо поколение“. Това ще се случи в следващия мандат чрез привличане на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции при изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването на Българската армия, включително и с използване на средства от Европейския фонд за отбрана. Друга важна тема е либерализацията на пазара за електроенергия, промените в закона за енергетика по отношение на газовата реформа. Тези и теми свързани с инвестициите в структурноопределящите сектори от икономиката на страната обсъди народният представител в 44-тото Народно събрание  и кандидат в листата на ГЕРБ-СДС Станислав Стоянов с ръководствата на водещите за региона предприятия „Аркус“ и „Свилоза“.

По време на среща с директора на военния завод „Аркус” инж. Банко Банков бяха засегнати въпроси, касаещи финансовото осигуряване на Въоръжените сили, което лежи върху изпълнението на националния план за достигане на 2 процента от БВП за отбрана до 2024 г. Партия ГЕРБ цели увеличаване числеността на армията ни на 43 хил. души, включително 3 хил. доброволен резерв, до 2032 г., подчерта Стоянов. За нас е много важно да продължи стабилната политика на правителството по отношение на бизнеса, за да продължим да работим и да се развиваме, допълва директорът на „Аркус” АД инж. Банко Банков.

В „Свилоза“ АД, Свищов Стоянов подчерта, че цялото финансиране, което ще е на разположение на страната до 2030 година, ще е в размер на 50 млрд. лева, а разумното и ефективно използване на тези средства, би създало уникални възможности за ускорена модернизация на страната, в условията на „зелен“ и „дигитален“ преход. Една от поставените теми  в Свищов бе свързана с бъдещето на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Стоянов обясни,  че възможност да се запазят тези основни базови мощности в българската енергетика е да бъдат трансформирани поетапно, като първо се заменят въглищата с природен газ, а на по късен етап да се премине изцяло на водород. Toвa щe дoвeдe дo нaмaлявaнe и eлиминиpaнe нa eмиcиитe нa пapниĸoви гaзoвe, peзyлтaт oт пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpoeнepгия oт твъpдo гopивo. Работещите в мините ще бъдат  преквалифицирани чрез програми на Министерството на труда и социалната политика. Тази трансформация ще бъде извършена на етапи до 2050 година, когато емисиите парникови газове от производството на електроенергия трябва да са нулеви, съгласно Европейският зелен пакт.

Предприятията „Аркус“ АД и „Свилоза“ АД са сред структурноопределящите предприятия във великотърновска област. „Аркус“  е сред най-големите работодатели, а в него са заети над 2500 човека. Военната продукция, заема 95% от стоковия обем на дружеството, което е експортно ориентирано. „Свилоза” АД, чрез основното си дъщерно дружество „Свилоцел” ЕАД, е пазарен лидер в страната и региона на на сулфатна избелена целулоза и продукти от нея.

Според Стоянов българските граждани и бизнеса имат нужда от стабилност на данъчната система, за да могат да прогнозират своето бъдещо развитие и по-лесно да се справят с кризата. ГЕРБ не предвижда повишаване на данъците и ще отстоява запазването им на сегашните нива.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *