С ново оборудване по проект се сдоби Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“  

0

 

По проектBG05M2OP001-2.014-0001 „Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ обогати своята материално-техническа база с нови съвременни и висококачествени професионални машини, инструменти и апарати.Те ще подпомогнат учениците, обучаващи се в дуална форма при усвояването ипридобиването на професионални практически умения.

Гимназията е първата във Великотърновска област, която преди четири години въведе дуална форма на обучение – обучение в реална работна среда. През настоящата 2020-2021 учебна година гимназията прие ученици в дуална форма по две специалности: „Автотранспортна техника“ и „Мебелно производство“. Бъдещите техници на автотранспортна техника вече разполагат с диагностичен апарат за автомобили, инструментална количка с шест чекмеджета, оборудвана с всички необходими за поддръжка и ремонт инструменти, стенд за регулиране на фарове и подемник, а обучаващите се по специалност „Мебелно производство“ – с две дървообработващи машини -абрихт-щрайхмус и фреза за дърво. На учениците са осигурени още работно облекло и специализирана литература, защото за да си добър професионалист е нужна и добра теоретична подготовка, която да бъде приложена в реална работна среда.

Основната цел на проекта е да разшири обхвата на дуалната система на обучение, с оглед повишаване качеството на професионалното образование в България и засилване на връзката му с нуждите на пазара на труда. Изпълнението на планираните дейности ще спомогне за развитието на дуалната система на обучение и ще даде възможност за тясна обвързаност между образователната система и реалните потребности на пазара на труда. Проектът ще предостави на работодателите възможност да наемат квалифицирани кадри с подходяща професионална подготовка и опит, придобити по време на обучението в реална работна среда. Тези дейности ще улеснят прехода от образование към устойчива заетост.

Участието на СПГ „Алеко Константинов“ в дейноститепо проекта ще подпомогне младите хора, избрали да се обучават в дуална форма да се превърнат в конкурентноспобни и търсени специалисти на пазара на труда.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *