„Животът – това са две жени” на Стефан Цанев с премиера в МДТ на 8 април (СНИМКИ, ВИДЕО)

Една от най-играните пиеси в българските театри – „Животът  – това са две жени”, ще има премиера в МДТ „Константин Кисимов” на 8 април от 19 часа. Това се случва 34 години след първото поставяне на пиесата на Стефан Цанев в старата столица през 1987 година.

Гост режисьор е Невена Митева, която постави и „Гераците” на сцената на МДТ. Надяваме се до края на годината да има още един спектакъл под нейната режисура, каза директорът на театъра Васил Вълчев.

Ролите в класическия триъгълник – мъж, любима и майка,  изпълняват Стоян Борисов, Силвия Шекилова и Стефка Златкова. Сценографията е дело на Лидия Къркеланова, която призна, че е работила по пиесата и преди 34 години, и че тя продължава да звучи актуално и днес.

Автор на музиката е Петър Атанасчев, когото режисьорката определи като голям талант и посочи, че той по нищо не отстъпва на големите български композитори.

Тази пиеса ще бъде актуална винаги. В нея става дума за срещата на поколенията, за сблъсъка на традицията и модерността. Две жени застават една срещу друга, като в началото всяка защитава своя свят. Майката, която не познава нищо друго освен своето село, живее в границите на едно венчило, раждането и смъртта. И младата дама, която е модерна, обиколила е света, имала е много мъже и е убедена, че една жена може да обича повече от един път, каза Невена Митева.

В края и двете разбират, че истината е някъде по средата, че светът не е черно-бял. За да се стигне до една фраза на финала, която и двете изповядват: „Раздавай всичко, Секуло!”. Това е и  голямото послание, че човек се ражда на този свят, за да се раздава на другите до последно, да предаде това, което има. Това е и посланието на театъра въобще – да ни издигне над злободневното, за да излекува душите ни, посочи Митева. Другата важна тема в спектакъла е любовта, която всеки път може да бъде различна, защото всеки човек е вселена и всяка обич ни променя.

Действието в пиесата се развива на плажа и това е провокирало режсьорката и сценографката актьорите да са разсъблечени на моменти. Аз не съм привърженик на голите сцени в театъра, а и това  е вече доста демоде, но действието тук изисква този подход, споделя Невена Митева.

Пред не повече от 30 човека в Камерна зала ще играят актьорите, заради противоепидемичните мерки и това изисква от тях голяма концентрация и пълна отдаденост, за да не повлияе липсата на публика върху посланията, които искат да предадат чрез своето изкуство.

Драматургът Стефан Цанев, който сам определя „Животът – това са две жени” като любимата си пиеса няма да може да присъства на премиерата, но е обещал да дойде на някое от представленията. Той специално е благодарил на директора Васил Вълчев и на режисьорката Невена Митева, че дават нов живот на пиесата, в която са се превъплъщавали много бележите български артисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!