Проф. Тодор Галунов пред БНР: „Върви се към това да ни управляват нестабилни, временни кабинети!“

0

 

 

„Никога досега първата политическа партия в изборите не е чувствала такава самотност в политическия живот, не е била толкова зависима от останалите“, каза пред БНР проф. Тодор Галунов, преподавател по политология в Великотърновския университет.

„Всичко зависи от това дали партиите, които са във възход в момента, ще преценят, че едни нови избори биха им дали ново политическо ускорение – това ще реши дали ще имаме краткосрочен кабинет или ще се върви бързо към нови избори. Този въпрос ще се изясни в близките седмици.

Сега е деликатна ситуацията дали втората партия ще се опита да поеме властта или ще го прави след нови избори. Но партиите трябва да се научат да работят в нормални коалиции. Защото те досега коалициите са безпринципни“, коментира в предаването „Преди всички“ проф. Галунов.

По думите му доста политически клетви са били произнесени и затова открита партийна коалиция е неуместна и невъзможна, ако се стигне до краткосрочен кабинет, той ще е програмен, за управление до отиване на пандемията, или експертен кабинет с различни лица, но без срок.

„Ако обаче се вслушаме в предложението на Бойко Борисов за експертен кабинет, трябва да имаме предвид, че политическите партии по принцип имат остра липса на експертиза. Затова, ако търсим експертиза, няма да ги намерим в сегашните участници в българския парламент. Трябва да се търсят лица с по-друг профил. Но дори да се стигне до експертен кабинет, опозицията, която сега е във възход, ще поиска да наложи свои експерти. А ми се струва, че ГЕРБ се е насочил да бъде опозиция“, смята още политологът.

По думите му при всяко положение ГЕРБ ще е склонна на компромиси, за да има някакво правителство и да не се стигне до предсрочни парламентарни избори. А има и абсурден вариант, при който втората партия не създава кабинет нарочно, за да има нови избори.

„Ако се стигне до това президентът Румен Радев да връчва мандат за трети път, тук е интересно дали ще го връчи на БСП или ще върви към експертен кабинет, но той пък може би ще бъде лесно свален. При всички случаи се върви към това да ни управляват нестабилни временни кабинети. Но това не е толкова страшно“, смята още политологът.

„Но пък това ще засили тежестта на парламента, а депутатът ще има политическото самочувствие да предлага промени, да не е смачкан от изпълнителната власт, както е досега“, каза проф. Галунов.

По думите му служебен кабинет като последен вариант, не бива да се натоварва с прекалено големи очаквания, той само ще има за задача да организира следващи избори.

„Затова пък е важно сега да се види дали партиите ще подходят държавнически в кризата или ще подходят тясно партийно и да отидат на нови избори“, каза експертът.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *