Книга – библиографска рядкост, за лагера в Белене, получи като дарение Регионалната библиотека във Велико Търново

0

Комитет „Ген. Сава Муткуров” във Велико Търново днес направи поредния си благороден жест. Венелин Иванов като член на комитета дари на Регионалната библиотека във Велико Търново пет екземпляра на книгата „Обратната страна на медала“.

Книгата е издадена по ръкописа на инженер Милко Икономов от Троян. В нея той по неподражаем и неочакван начин описва тегобите си в лагера в Белене на остров Персин. Инж. Икономов попаднал на злокобното място през 1958 г., след събитията в Унгария, по донос на съседи.

Книгата е уникална със своя стил. Тя е един ироничен разказ за жестокостите и малоумието на системата в болшевишка България и в частност репресивната машина на диктаторския режим, наречен ТВО – трудово възпитателно общежитие. Въдворяване без никаква вина, а често просто за да попълнят спуснатата бройка, побоища, вечен глад, унижения, студ и мизерия, ежедневни издевателства! Всичко това обаче е описано от автора по един неподражаем начин в стила на Бранислав Нушич. Страшната картина на живота на лагеристите е представена като  един огромен виц, разказ, осмиващ с тънък хумор режима.

„Обратната страна на медала“ е отпечатана в тираж едва 500 броя и това я превръща в библиографска рядкост.

Дарихме книгата на библиотеката, за да може тя да достигне до колкото може повече хора, посочват от Комитет „Ген. Сава Муткуров”. Родолюбците в него са се заели със задачата да възродят паметта за видни търновци, незаслужено изпаднали от паметта на поколенията.

Според членовете на комитета книгата за Белене е подходяща и за изучаване в училище заради ироничния си стил. А и това би могло да запълни една ниша в образованието ни за страшния период на комунистическите репресии в България.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *