Къща за щъркели направиха в Леденик

 

 

Къща за щъркели направиха в село Леденик, информира кметът Антон Кръстев. Той благодари на англичанинът Джон Денахи, който е пенсиониран заварчик на Владислав Иванов, без чиято помощ инициативата нямаше да се случи. По думите му Владислав Иванов е изчел много литература, направил е чертеж, а за изработване на гнездото, което вече се радва на обитатели, са помогнали още работниците към село Леденик – Диян, Кафата, Силвия, Ивелина и Драгомир,фирма HIT Lighting – бай Марин и компания, без които селото не може.

„Щъркелът е символ на промяната, на отиващата си зима и идващата пролет. Никой не може да остане безразличен към гледката на щъркел в гнездо. Впечатляваща е отдадеността на тези птици в отглеждането на малките им, гледката на родителите, носещи храна за децата си неминуемо ни подсеща и за нашите деца и внуци, и всички радостни моменти свързани с тях.

В четвъртък 01 април (Денят на шегата) монтирахме две метални конструкции за гнезда за щъркели в село Леденик. Идеята за това възникна спонтанно, но осъществяването и съвсем не беше шега! Пътят от идеята до реализацията беше не лек – преглед на много статии, консултации със специалисти и съгласуване с институции.

Само няколко дни след монтажа на гнездата, след деня на размисъл в Събота и след изборния ден в Неделя чудото се случи… Символите на промяната и идващата пролет харесаха своя нов дом в село Леденик! Имаме си двойка щъркели, на които жителите на селото вече казаха добре дошли, усмихват се и им махат с ръце, а те отговарят с щракане на клюнове“, написа кметът на Леденик Антон Кръстев в социалната мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!