Отчитат се първи крачки от края на третата вълна на епидемията. Учениците от I до IV клас се връщат в клас от 12 април

0

Велико Търново е сред областите с най-ниска заболеваемост

 

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна с много крехки, но явни и отчетливи  тенденции за спад на заболеваемостта. Това обяви на традиционния брифинг днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов каза, че 74% от леглата за неусложнени пациенти на национална база са заети. Заетостта на интензивните легла е 64%, като и тук властите отчитат тенденция за намаляване.

„По отношение на излекуваните и потвърдените случаи на седмична база – доближаваме числото на потвърдените случаи с броя на излекуваните. За последната седмица положителните проби са 21 788 – 19 105 са излекуваните”, съобщи ресорният министър.

По 14 дневна заболеваемост България в момента е с 635 на 100 000 души, което ѝ отрежда 9-о място в Европейския съюз и 4-то на Балканите. По отношение на смъртността сме на 2-о място в ЕС след Унгария и на 2-о място на Балканите след Северна Македония.

„Вътрешното разпределение на случаите – имаме няколко области с над 700 на 100 000 души. За изтеклите 14 дни на първо място е София, следвана от Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област. С най-ниска заболеваемост с Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово”, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Все още не сме достигнали нивата от ноември месец, което ни изравнява със ситуацията от преди 2 седмици – прехвърли се платото и тенденцията е надолу, но е крехка, защото спадът е само със 7%”, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За денонощието новите случаи са 3 556. Направени са 17 713 теста, което означава, че процентът на заразените е 20.8 на сто. Оздравелите са 2 477, а починалите за последното денонощие – 116.Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училищата от 12 април. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Присъственото обучение се връща към схемата от преди 12 март. Тоест всички ученици от 1 до четвърти клас се връщат, както и три класа от 5 до 12 клас. Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще върнем учениците от 7-ми, 8-ми и 10-клас“, поясни той.

Ако ситуацията позволява, от 26 април в клас ще се върнат учениците от 5-ти, 9-ти и 12 клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година. За тях графикът ще е от 26 април до 14 май.

„Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки – тоест до 30 април. Подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки. Като цяло ситуацията в системана на образованието е следната – при съпоставими общи стойности спрямо ноември, ситуацията е близо два пъти по-добра. Два пъти по-малко са заразените учители и ученици“, каза още Вълчев.

Ще бъдат възстановени дуалните форми на обучение в предприята, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *