ноември 30, 2022

ЦИК обяви официалните мандати за IV МИР

 

Ясни са вече осемте депутатски мандата от Великотърновски избирателен район. Късно вчера ЦИК обяви разпределението по партии. По двама народни представители получават ГЕРБ-СДС, БСП за България и Има такъв народ. Съответно първата политическа сила в областта – досегашните управляващи имат 24% от гласовете на избирателите, БСП са втори с 21.99% от вота, а партията на Слави Трифонов е трета по резултат с 20.87%. По един депутатски мандат получават ДПС с 6.61% и Демократична България – Обединение с 6.03%.

В абсолютни гласове това означава, че за ГЕРБ-СДС са гласували 23 387 души, БСП е подкрепена от 21 432-ма жители на областта, ИТН – от 20 387 човека. Бюлетина на ДПС са предпочели 6 442 човека, а за ДБ – 5 878.

В неделя се очаква да се обявят и имената на депутатите от областта. До тогова водачите на ГЕРБ-СДС и ИТН – съответно проф. Костадин Ангелов и проф. Андрей Чорбанов ще трябва да решат кой район ще представляват в новото Народно събрание. Сигурните ни народни избраници са Димитър Николов от ГЕРБ-СДС,  Весела Лечева и Явор Божанков от БСП, адв. Момчил Иванов от ИТН, Мастън Мастънов ит ДПС и адв. Калоян Янков от Демократична България.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *