Нидерландец ще е новият общински съветник във Велико Търново

0

 

Якоб Ван Бейлен ще е новият общински съветник във Велико Търново, който ще замени новоизбрания народен представител от Демократична България – Обединение адв. Калоян Янков.

Това ще е втората по ред рокада в местния парламент в болярски град, провокирана от изборните резултати от току що отминалия парламентарен вот. Около десетина от старейшините в Общинския съвет на старата столица бяха включени в кандидат-депутатските листи на различни политически сили, но към момента промяна ще има само в групата на ДБ. Преди няколко месеца се случи и първата рокада сред съветниците, когато Светослав Дермански замени отказалия се и уважаван гинеколог доц. Светлозар Стойков, избран с бюлетината на местната коалиция „Алтернатива на гражданите“.

С влизането на Яб, както го наричат търновци, местният парламент определено ще придобие екзотичен вид, тъй като до момента това е първият чуждестранен гражданин, който ще представлява част от търновци като местен законодател. В момента обаче Якоб Ван Бейлен, който е представител на „Зелените“ в коалицията, е в родината си, за да се види със семейството си.  Очаква се да се завърне във Велико Търново на 21 април, така че би могъл да положи клетва като съветник или на сесията в края на този месец, или най-късно – през месец май. Якоб Ван Бейлен ще присъства и на местното учредяване на организация „Зелено движение“, което също ще се проведе в последните дни на този месец.

Яб бе един от най-активните граждани на старата столица по време на летните антиправителствени протести. Нещо повече – той влезе в ролята на своеобразен репортер, тъй като предаваше вълненията на търновци на живо за няколко холандски електронни медии. Бъдещият общински съветник от Демократична България обаче е отдавна познат не само на гражданите на областта, но и на много българи. Той има специално отношение към родната култура, фолклор и историческо наследство.

Преди години направи уникална изложба от 120 средновековни български килима. Експозицията „Багри, орнаменти, дизайн“, пожъна огромен успех…

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *