октомври 3, 2023

Проф. Филип Узунов, политолог от ВТУ : „Заради разнородните партийни котерии и клиентелата им, кабинет на Слави Трифонов може да ерозира до фасада без съдържание“

0

 

 

Професор Филип Узунов е преподавател в катедрата по Политически науки във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий.“ Автор е на множество книги по международни отношения и външна политика, политическо лидерство и лидерски стратегии. Ето и неговата гледна точка към това дали е възможен пъзелът на новата власт…

 

Очевидно, проведените на 4 април 2021г. парламентарни избори, се нуждаят от съдържателен политологически анализ, а не от напоителната белетристика на медии, щабове и отделни коментатори. Съперничеството между партиите не е заради постигането на съзидателни цели, а за патронаж на властови позиции (държавни служби) които разпределят материални ресурси. Теза на Макс Вебер – цинична но безпощадно вярна. Тя чудесно се вписва и в българския политически контекст. Сложността на ситуацията след проведените парламентарни избори идва не толкова от разминаването на управленските програми и намерения (т.е съзидателните цели), а от схемата (алгоритъм) по която петте представени субекта извън ПП Герб ще усвоят повече от 3 000 позиции от висшия и среден ешелон на държавната администрация. Тоест, като се почне от министри, зам.министри, шефове на агенции и се стигне до областните управители и техните гарнитури.

Считам, че това е почти непосилна задача за правителство предложено от Трифонов. Текущата парламентарна конюнктура, макар и да показва признаци на анти –Герб консолидиране, трудно ще издържи на тежестта на собствената си конструкция. Изграждането на стабилен и ефективен вертикал на властта не е възможен при така структурирано НС. Дори  Станислав  Трифонов да представи кабинет, хетерогенния характер на партийните котерии и техните клиентели много скоро ще започнат да ерозират устойчивостта на правителството до степен на фасада без съдържание. Има обаче една неизвестна съставляваща в тези съждения и тя е – вътрешната устойчивост на ПП Герб в ситуация на опозиция и при положение, че Борисов вече няма да е дори народен представител.

Герб е дълбоко ешелонирана във властта партия, почти партия-държава съставена от персони обсебени от кариеристични подбуди. При нея, за разлика примерно от БСП или ДБ, няма разбиране за идеология, ценности – дори емоция няма. За 11г. управление в Герб се формира мощна и всеобхватна култура на кариериста, която се поддържаше от безотказно работещи патрон-клиентски мрежи. При променената ситуация  и при изненадващите резултати от преференциите това вече няма да е така.

Не бива да се забравя обстоятелството, че през 2013г. само за половин година парламентарната група на Герб беше напусната от дузина депутати, които мислеха, че присъствието им в тази политическа сила вече не им е изгодно. Колкото и да не се признава, проблематичният кариеризъм може де се превърне в ключов проблем за устойчивостта на партията. Сега не сме 2009г. когато народняшката харизма на Борисов привличаше като магнит и съчетана с вълната на недоволство от комбините на тройната коалиция го изстреля на върха. Днес имаме един видимо остарял и уморен човек, които поради отсъствие на власт губи всякаква привлекателност  дори и за най- приближените си хора. Във формация с все по-ярко изразен бизнес профил лоялността не струва много.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *