На 12 април 2019 г. Парламентът обявява Велико Търново за историческа и духовна столица на България

0

На 12 април 2019 година Велико Търново е обявено от 44-ото Народно събрание за историческа и духовна столица на България. Решението е подкрепено единодушно от всички 99  присъстващи в залата депутати.

Предложението е внесено от народните представители от ГЕРБ Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева и Станислав Стоянов, доц. Милен Михов от Обединени патриоти и Симеон Симеонов от ДПС.  Към тях не се присъединяват само колегите им от БСП.

Предложението се основава на решение на Великотърновски общински съвет, гласувал също с пълно мнозинство подкрепа на родолюбивата идея за историческа и духовна столица, дело на Инициативен комитет от видни великотърновци.

Патриотичното начинание се ражда във връзка с националните чествания на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, чийто център е Старата столица. Предложението е сериозно мотивирано.

В обосновката е подчертано, че Велико Търново е неразривно свързан с дълбините на историята на нашите земи, а в духовните представи на българите цели седем столетия – от 1186 до 1879 г., Търново е единствената възможна българска столица.

„В съзнанието и творчеството на водещите умове на нацията през ХVІІІ–ХІХ в. (Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев) царският град на Асеневци е символът на жадуваната свобода.

В най-славния си период като столица на Второто българско царство, Търновград е сравняван по своето величие с Рим и Константинопол. Градът е мощен фактор в културните процеси в цяла православна Европа, а Търновската патриаршия е най-голямото достижение в църковната ни история като народ.

След Освобождението, най-важните актове на новата българска държава отново са свързани с Търново – приемането на първата Конституция, манифестът на княз Александър Батенберг за Съединението на Княжество България с Източна Румелия, обявяването на българската Независимост от цар Фердинанд“, гласят още мотивите.

Цитират се и думите на Драган Цанков в Учредителното събрание: „Ние имаме две столици: Търново – историческа и духовна, и София – правителствена“.

Инициативният комитет, дал идеята за това Велико Търново да бъде обявено за духовна и историческа столица на България, обединява видни общественици, сред които кметът Даниел Панов, великотърновският митрополит Григорий, историкът проф. д-р Милко Палангурски, адвокатите Веселка Коева и Йордан Цветанов, издателят Нейко Генчев и други.

Решението на Народното събрание е връчено лично от председателя на Парламента Цвета Караянчева на кмета Панов по време на честванията за 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, които се проведоха във Велико Търново.

Комитетът възложи и изработването на проект  за внушителен 7-метров пластичен паметен знак, който да бъде поставен на четирите входа на града. За съжаление, пандемията от коронавирус забави реализацията на проекта, но при първа възможност дейностите  по него ще продължат, посочват членове  на инициативния комитет.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *